[P] Cele mai folosite tipuri de întrerupătoare și la ce te ajută
Există foarte multe tipuri de întrerupătoare, de la cele simple și până la întrerupătoare touch și întrerupătoare cap scară.
În cazul în care nu știi ce să alegi și care sunt principalele lor utilizări, vei afla aceste lucruri până la finalul acestui articol.
Nu ne-am născut cu toții persoane tehnice sau cu veleități de electricieni, însă cu toții folosim întrerupătoare, așa că sigur te ajută să știi câteva lucruri de bază în ceea ce privește cele mai comune tipuri, dar și utilizările lor. Mai ales în cazul în care îți redecorezi casa sau te muți la casă nouă și atunci ai nevoie să faci mici ajustări, inclusiv în ceea ce privește instalația electrică din casa ta.
Hai să vedem, deci, care sunt cele mai folosite tipuri de întrerupătoare și la ce te ajută fiecare.
1. Întrerupătoarele simple
Spuneam că plaja întrerupătoare lor este extrem de vastă, de la întrerupătoarele simple și până la întrerupătoarele touch, însă așa cum este firesc vom începe cu cele simple și vom termina apoi cu întrerupătoarele touch.
Așa cum le spune și numele, întrerupătoarele simple sunt proiectate pentru a asigura comanda unui singur circuit electric. Mai simplu și mai pe înțeles, sunt folosite pentru a face funcțional un singur corp de iluminat, cum ar fi un bec, de pildă. Ele sunt folosite pentru a porni și pentru a opri curentul care face funcțional un anumit corp electric. Este ideal să alegi întrerupătoarele înainte de a fi definitivată întreaga rețea electrică deoarece este mult mai ușor să îți dai seama dacă ai nevoie de o rețea simplă sau de una complexă, însă dacă nu ai această posibilitate, o poți îmbunătăți pe parcurs. Alege întrerupătoare simple în funcție de nevoile de iluminare pe care le are casa ta.
2. Întrerupătoare duble
Așa cum este extrem de ușor de intuit, întrerupătoarele duble sau multiple au mai multe butoane și fiecare controlează un alt circuit. Toate astea te ajută să aprinzi sau să închizi fie un singur bec, fie unul care aparține unui întreg sistem. Pentru claritate, vom da un exemplu: în cazul în care vrei să aprinzi un singur bec care face parte dintr-o lustră sau dintr-un candelabru format din mai multe becuri, întrerupătoarele duble sau multiple te pot ajuta să faci acest lucru.
Iată, deci, că este extrem de avantajos, dar și de simplu să folosești un comutator ca cel descris anterior deoarece vei putea să reduci consumul de energie, dar și cantitatea de lumină, care uneori poate fi mai intensă sau mai scăzută, în funcție de activitățile pe care le faci la un moment dat, dar și de preferințele și de nevoia ta pentru lumină.
3. Întrerupătoare touch
A venit și vremea întrerupătoarelor touch, despre care pomeneam mai sus și despre care spuneam că sunt cele mai complexe și reprezintă o întruchipare a evoluției tehnologiei.
Întrerupătoarele touch fac parte din categoria dispozitivelor de tip smart și se referă la faptul că au un ecran tactil, pe care îl poți folosi pentru a aprinde sau pentru a închide anumite dispozitive. Mai mult, acestea beneficiază și de conexiune la internet, prin wireless, și pot deveni, astfel, compatibile cu celelalte dispozitive din categoria inteligentă pe care le ai în casă, asta însemnând că le poți interconecta și că îți poți face viața mai ușoară.
De asemenea, controlul asupra unui întrerupător touch se poate face fie prin acționarea unei comenzi vocale, folosind fie un serviciu de asistență inteligentă, fie folosind un telefon mobil. Vestea extraordinară este aceea că poți deține controlul asupra întrerupătoarelor touch oriunde te-ai afla și de la orice distanță.
Sperăm că te-am ajutat să înțelegi mai bine subiectul întrerupătoarelor și cu ce te poate ajuta fiecare, de la cele simple până la întrerupătoarele touch. Orice ai alege pentru casa ta, noi te sfătuim să pui pe primul plan siguranța și să apelezi la serviciile unui specialist în cazul în care simți că este ceva care te depășește.