Sari direct la conținut

Regele Charles al III-lea spune că „nu poate exista nicio scuză” pentru abuzurile coloniale din Kenya

HotNews.ro
Regele Charles al III-lea, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Regele Charles al III-lea, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Nu poate exista „nicio scuză” pentru atrocitățile comise împotriva kenyenilor în timpul colonizării britanice, a declarat marți regele Charles al III-lea în această țară din Africa de Est, fără a cere însă iertare, așa cum au solictat oficiali ai țării și voci din spațiul ONG, potrivit AFP.

„Acte de violență abominabile și nejustificabile au fost comise împotriva kenyenilor în timp ce aceștia (…) duceau o luptă dureroasă pentru independență și suveranitate. Și pentru asta nu poate exista nicio scuză”, a declarat monarhul britanic la un dineu de stat oferit de președintele kenyan William Ruto.

„Cu onestitate și deschidere, poate că putem demonstra astăzi forța prieteniei noastre și, în acest fel, sper că putem continua să construim o legătură tot mai strânsă în anii următori”, a adăugat el.

La rândul său, Ruto a declarat că reacția puterii coloniale la mișcările de autodeterminare din Kenya a fost „monstruos de crudă”, până la „cele mai grave excese ale impunității coloniale”.

Adevăruri incomode

„Curajul și dorința” lui Charles „de a face lumină asupra adevărurilor incomode” reprezintă un prim pas spre „un progres care să depășească jumătățile de măsură timide și echivoce din ultimii ani”.

Charls al III-lea a efectuat anterior o vizită simbolică la locul proclamării independenței Kenyei, în prima zi a vizitei sale în această țară din Africa de Est, unde s-au înmulțit cererile de scuze.

Această vizită de patru zile, cu doar câteva săptămâni înainte de aniversarea a 60 de ani de la independența acestei foste colonii, este prima pe care Charles al III-lea o efectuează în calitate de rege într-o țară din Commonwealth.

Vizita lui Charles, în vârstă de 74 de ani, și a reginei Camilla, în vârstă de 76 de ani, subliniază „parteneriatul puternic și dinamic dintre Marea Britanie și Kenya”, a precizat ambasada britanică.

Dar Buckingham a mai spus că aceasta va fi o oportunitate de a discuta „cele mai dureroase aspecte ale istoriei comune” a celor două țări.

Unul dintre cele mai sângeroase episoade a fost revolta Mau Mau, a cărei reprimare de către puterea colonială britanică a dus la peste 10 000 de morți între 1952 și 1960. De asemenea, au fost uciși 32 de coloniști.

Multe organizații kenyene de veterani și de apărare a drepturilor omului se așteptau la mai mult din partea autorităților britanice, care până acum s-au limitat să își exprime în 2013 „regretul sincer” pentru violențele coloniale din Kenya.

Duminică, organizația neguvernamentală Kenya Human Rights Commission (KHRC) i-a cerut regelui „să prezinte scuze publice necondiționate și fără echivoc” pentru atrocitățile comise „de-a lungul întregii perioade coloniale” (1895-1963). KHRC a cerut, de asemenea, despăgubiri.

În 2013, după ani de litigii, Londra a acceptat să despăgubească peste 5.000 de kenyeni care au fost victime ale abuzurilor în timpul insurecției Mau Mau. După deducerea cheltuielilor de judecată, fiecare a primit aproximativ 2 600 de lire sterline (3 000 de euro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro