Liderul sindical Simion Hăncescu, despre salariile directorilor de școli: „Avem o problemă în sistem” / „Vor fi sute de demisii în perioada următoare”
2.500 de directori și directori adjuncți din țară au semnat o scrisoare adresată Guvernului prin care cer măriri salariale. Luni, liderii sindicali au avut discuții la guvern cu premierul Marcel Ciolacu în legătură cu noua lege a salarizării, la finalul întâlnirii liderul sindical Simion Hăncescu afirmând că a fost semnalată și problema salarizării directorilor: „Vor fi sute de demisii în perioada următoare”.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSL), Simion Hăncescu a spus, după întâlnire, că până acum nu s-au rezolvat problemele pentru care profesorii au ieșit în stradă și au intrat în grevă generală în urmă cu câteva luni.
„Nu s-a rezolvat absolut nimic din ce s-a propus. Așteptăm invitație oficială de la Ministerul Muncii pe grila de salarizare”, a spus liderul de sindicat.
Reprezentanții profesorilor susțin că „avem o problemă în sistem”, pentru că directorii de școli au salarii prea mici, iar din acest motiv mulți au decis să demisioneze, iar alții vor face același pas în viitorul apropiat.
„Am atras atenția premierului că avem o problemă în sistem – directorii de școli cu salarii inferioare. Unii și-au dat demisia, sunt și alte amenințări. S-a confirmat (la guvern – n.r.) că se știe că sunt cazuri în care salariul unui director este cu 2.000 de lei mai mic decât al unui profesor. Vor fi sute de demisii în perioada următoare”, a declarat Simion Hăncescu.
Președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus, pentru HotNews.ro, zilele trecute, că directorii sunt îndreptățiți să ceară salarii mai mari, pentru că veniturile lor sunt mai mici decât cele ale profesorilor – adică cei pe care îi coordonează.
„Au perfectă dreptate. Este o problemă pentru toate funcțiile, de îndrumare, conducere și control. Cu actuala lege a salarizării au ajuns să aibă salariile mai mici decât colegii pe care îi au în coordonare, lucru care nu este nici logic, nici normal”, a spus Marius Nistor.
Întrebat despre ce măriri de salarii ar trebui să vorbim, președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”, a spus că momentan nu se poate vorbi de sume.
„Nu putem vorbi aici de niște măriri în anumite sume. Oricum, salariul directorului trebuie să fie cel mai mare salariu din unitatea de învățământ. În fond și la urma urmei este o funcție de mare responsabilitate. Este cel care coordonează activitatea întregii echipe, tuturor angajaților care se află într-o unitate de învățământ preuniversitar. Are responsabilitate pe relația cu primăria, relația cu Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare”, a explicat Nistor.
„Sunt mulți directori care și-au dat demisia”
Marius Nistor susține că probleme sunt și în rândul personalului auxiliar din școli.
- Guvernul înțelege problema. Sunt materiale înaintate de către noi. Am cerut ca în regim de urgență legea 153 să fie modificată printr-o ordonanță, pentru că este singura soluție. Nu putem aștepta viitoarea lege a salarizării care va intra în aplicare de la 1 ianuarie 2024.
- Noi avem o problemă în momentul de față și sunt multe posturi de directori vacante, care nu pot fi ocupate. Sunt mulți directori care și-au dat demisia și în locul lor nu poți să aduci persoane la fel de bine pregătite. Chiar nu poți aduce pe nimeni.
- Atrag atenția că nu e vorba numai de directori și directori adjuncți. Discutăm și de secretar și contabil și am ajuns în situația în care colegii noștri, personal didactic, auxiliar, care ocupau funcțiile de contabil-șef, secretar-șef au preferat să treacă pe funcții de execuție pentru că salarizarea era mai bună. Este o anomalie a legii 153.
Întrebat dacă este posibil ca anul școlar 2023-2024 să debuteze cu o nouă grevă, Nistor a exclus această variantă.
- „Nu poți face grevă pentru așa ceva. Haideți să fim rezonabili. Deci declanșezi o acțiune de protest pentru toți salariații din învățământ dacă s-au creat premisele pentru așa ceva. Eu cred că ar trebui să gândească Executivul, cei care au putere de decizie.
- Sunt probleme care trebuie rezolvate și nu pentru că cineva amenință că va face grevă. Da, poate Guvernului îi convine. Faceți grevă, facem economii la bugetul de stat”, a spus președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”.
În legătură cu salariile profesorilor, Marius Nistor a precizat că nu sunt întârzieri privind calendarul adoptat. În luna septembrie, ar urma ca noua lege a salarizării să intre în Parlament, conform aceleiași surse.
Profesorii din România au cerut la rândul lor creșteri salariale în urmă cu câteva luni. Ei au fost în grevă generală timp de trei săptămâni. După mai multe acțiuni de protest care au avut loc atât la București, în fața Guvernului și Palatului Cotroceni, cât și în județe din toată țara, Guvernul a ajuns la o înțelegere cu liderii de sindicat.
Foto: Dreamstime.com
Citește și:
- FOTO / VIDEO Greva în educație continuă. Peste 20.000 de cadre didactice, în marș la Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!” / Iohannis le-a promis sindicaliștilor că girează un acord politic în Coaliție
- FOTO / VIDEO Mii de profesori au scandat „Nu cedăm” și „Demisia!” în fața Palatului Cotroceni, unde au mers în marș de la guvern / Ultima ofertă pe care le-a făcut-o Executivul