Sari direct la conținut

Transportatori ucraineni obligați să plătească „taxă de protecție” pentru a circula pe ruta Cernăuți-Suceava / Cât era „taxa” lunară încasată de o grupare din Suceava

HotNews.ro
Sigla DIICOT, Foto: AGERPRES
Sigla DIICOT, Foto: AGERPRES

O grupare care ar fi şantajat cetăţeni ucraineni a fost destructurată de către DIICOT, suspecţii fiind acuzați că ar fi cerut „taxă de protecţie” unor transportatori ucraineni pentru a le permite curse pe traseul Cernăuți – Aeroportul Suceava.

Conform DIICOT, joi au fost făcute patru percheziții în județul Suceava, într-un dosar vizând infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj.

Procurorii spun că în cursul anului 2022 în județul Suceava a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat până în prezent și care a obținut importante sume de bani din infracțiuni de șantaj împotriva unor ucraineni.

Cum acționa gruparea care a șantajat ucraineni

Potrivit procurorilor, membrii grupării identificau victimele din rândul transportatorilor de cetățenie ucraineană, pe care le-a constrâns să plătească periodic o „taxă de protecție”.

Persoanele șantajate earu convinse că pot desfășura în județul Suceava activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” Suceava doar dacă plătesc această „taxă”. Pentru a determina victimele să plătească sumele de bani, gruparea a recurs la amenințări cu violența, la agresiuni și la „sesizări către organele competente cu privire la faptul că cetățeni ucraineni efectuează, fără drept, transport de persoane”.

De asemenea, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat mergea în zona aeroportului în intervalele de timp în care aterizau sau decolau curse aeriene internaționale. În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni, conform DIICOT.

La sediul DIICOT vor fi duse la audieri patru persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro