Sari direct la conținut

Arme, soldați și drone în Ucraina: saltul de calitate al Italiei / 600 de militari trimiși în Ungaria și România

HotNews.ro
Leonardo T100, Foto: Hotnews
Leonardo T100, Foto: Hotnews

Italia este pregătită să desfășoare alți militari la granița cu Ucraina. Dar și să pună la dispoziție autorităților de la Kiev arme tehnologice precum antidrone Guardian, aparate de bruiaj radar şi sisteme de apărare împotriva eventualelor atacuri asupra infrastructurilor, scrie Corriere Della Sera, citat de Rador.

Peste 600 de militari vor pleca împreună cu alte departamente NATO în următoarele săptămâni în Ungaria și România pentru a proteja zona de sud. Și chiar în Ungaria, Italiei i-ar putea fi încredințată comanda operațiunilor.

Procedura a început deja, detaliile urmând să fie incluse în „rezoluția misiunii” pe care Consiliul de Miniștri o va aproba în următoarele zile și o va trimite apoi spre ratificare Parlamentului.

Odată cu desfășurarea de forțe speciale pe teren și ajutorul pentru stoparea oricăror atacuri cibernetice, dar și a intruziunilor aeriene, implicarea în conflictul dezlănțuit de invazia rusă trece la un nivel superior. O desfășurare de forțe pe care Lorenzo Guerini, ministrul apărării a anunțat-o deja în Parlament, şi care a fost confirmată şi în timpul vizitei premierului Mario Draghi la Casa Albă.

Cele două misiuni

Aproximativ 500 de soldați în Bulgaria şi 600 în Ungaria. Guerini a explicat clar în faţa Camerelor: „Am decis să consolidăm postura de descurajare și reasigurare, acordând o atenție deosebită țărilor din flancul estic. Italia contribuie deja în mod semnificativ la aceste măsuri, cu o componentă terestră în Letonia, o componentă aviatică în România și Islanda și o componentă navală în estul Mediteranei.

La acest efort se vor adăuga angajamentele din Bulgaria și Ungaria, care vor fi incluse în rezoluția misiunii ce urmează să fie prezentată în curând Parlamentului”.

Şi în aceste două țări, așa cum s-a întâmplat deja pentru soldații plecați la scurt timp după începerea războiului, militarii detaşaţi sunt membri ai unor grupuri speciale precum, parașutiști, trupe alpine, raideri ai COMSUMBIN.

Radare și drone

Saltul de nivel se referă însă la tehnologie, unde Italia poate contribui cu companii de top. Nu întamplător consultările care au început în ultimele zile au inclus grupuri de lucru care implică experți de la Leonardo și din alte industrii specializate.

Necesitatea exprimată în cadrul NATO și împărtășită de liderii apărării este cea de a ajuta Ucraina, atât în interceptarea dronelor, cât și cu aparate de bruiaj radar. Dar și prin utilizarea sistemelor electronice de interceptare a comunicațiilor și frecvențe radar care pot fi folosite pentru a bloca orice intruziune.

O tehnologie de ultimă oră care urmărește să prevină posibile atacuri asupra infrastructurilor care ar putea implica Ucraina dar și alte state.

Arme grele

În ciuda protestelor Mişcării 5 Stele și cele ale Ligii Nordului, guvernul va asigura noi transporturi suplimentare de arme grele, fără a avea un nou vot în Parlament.

„Acoperirea” reglementară a sosit deja odată cu decretul aprobat la 1 martie, transformat apoi în lege. Lucru care va permite ca până la 30 septembrie, autoritățile de la Kiev să fie înarmate atât cu „mortiere, lansatoare Stinger, mitraliere grele Browning, cartușe Browning, mitraliere ușoare, lansatoare antitanc, puşti antitanc, rații K, radiouri, căști, veste” trimise imediat după începerea războiului, cât şi cu arme mai grele trimise acum două săptămâni.

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro