Sari direct la conținut

Războiul Georgia-Rusia din 2008: procurorul Curții Penale solicită trei mandate de arestare

HotNews.ro
Conflict in Georgia, Foto: AGERPRES
Conflict in Georgia, Foto: AGERPRES

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a anunțat joi că a cerut emiterea de mandate de arestare împotriva a trei persoane pentru presupuse crime de război comise în timpul războiului dintre Georgia și Rusia din Osetia de Sud din 2008, scrie AFP.

Aceștia sunt Mairamovici Mindzaev (scris și Mindzaiev), pe atunci ministrul Afacerilor Interne al Osetiei de Sud independente de facto, și Gamlet Guchmazov (sau Kucimazov) și David Georgiievich Sanakoev, alți doi oficiali din Osetia de Sud, a declarat procurorul Karim Khan într-un comunicat.

„Solicitarea mea pentru aceste mandate de arestare se referă în special la detenția ilegală, maltratarea, luarea de ostatici și transferul ilegal de civili etnici georgieni în contextul unei ocupații de către Federația Rusă”, a precizat el procurorul.

„Pe baza probelor colectate și analizate de biroul meu, am motive întemeiate să cred că aceste trei persoane sunt responsabile penal „pentru crime de război comise pe teritoriul Osetiei de Sud în august 2008”, a precizat el.

Le revine judecătorilor CPI, care se află la Haga, să aprobe sau nu cererea de mandat de arestare.

Președintele Georgiei de atunci, Mihail Saakașvili, susținut de Occident, a lansat o ofensivă în noaptea de 7 spre 8 august 2008 pentru a relua Osetia de Sud, independentă de facto de la un conflict de la începutul anilor 1990, care a urmat dezmembrării fostului bloc sovietic.

Rusia a răspuns ofensivei georgiane prin întreprinderea unei operațiuni militare majore și invadarea unei părți a Georgiei.

Conflictul a ucis câteva sute de oameni, potrivit unui raport din august 2008 al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

ICC a deschis o anchetă în ianuarie 2016 asupra acestui război. Atunci a fost prima sa investigație în afara Africii și prima referitoare la un conflict care implică Rusia.

Anunțul procurorului vine într-un moment de tensiuni mari între Occident și Moscova, care conduce o invazie armată în Ucraina. CPI a anunțat pe 2 martie deschiderea imediată a unei anchete asupra situației din Ucraina și a posibilelor crime de război, după ce a primit undă verde de la 39 de state părți.

La sfârșitul anului 2016, Rusia a luat o decizie extrem de simbolică prin retragerea semnăturii pe care o aplicase în 2000 pe Statutul de la Roma – tratatul fondator al CPI – pe care însă nu l-a ratificat niciodată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro