Cum vrea Primăria Arad să îi determine pe oameni să arunce selectiv gunoaiele
Primăria Arad a anunțat miercuri că a început monitorizarea video a zonelor din cartiere în care se află containerele pentru gunoiul menajer, pentru a-i prinde şi amenda pe cei care aruncă deşeuri neconforme, cum ar fi cele rezultate din construcţii şi demolări, pe care arădenii se plâng de ani de zile că nu au unde să le ducă. Administrația locală spune că scopul supravegherii video a locurilor în care se află containerele este şi pentru a-i determina pe oameni să arunce selectiv deşeurile.
Conform sursei citate, imaginile video surprinse într-un interval de 24 ore au fost puse la dispoziția polițiștilor locali, care au amendat două firme pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor. De asemenea, a fost amendată și o persoană „având domiciliul într-un alt cartier faţă de zona de amplasare a containerelor pentru colectare deşeuri municipale, aflate sub monitorizare video”.
În total, au fost date amenzi de 6.000 lei pentru nerespectarea prevederilor HCL nr. 297/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare din municipiu.
- „Monitorizarea în timp real, 24/24 h, prin conectarea camerelor video atât la infrastructura tehnică a dispeceratului Direcției Generale Poliția Locală Arad, cât și la dispozitivele informatice ale polițiștilor locali aflați în teren permite eficientizarea acțiunilor de monitorizare/ supraveghere a zonelor utilizate cu predilecție în scopul eludării prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor, a cantităților generate în mod real, față de cele stipulate în clauzele contractelor de salubrizare încheiate cu operatorul delegat cu prestarea serviciului pe raza municipiului”, spune Primăria Arad.
Arădenii se plâng însă de ani de zile că nu au posibilitatea de a scăpa de deşeurile rezultate din demolări, construcţii sau din renovarea locuinţei, pentru că operatorul de salubritate nu ridică astfel de materiale, scrie Agerpres. Problema a fost dezbătută de mai multe ori şi la nivelul instituţiilor competente, dar până acum nu s-au găsit soluţii. Din această cauză, cantităţi mari de deşeuri sunt descărcate ilegal pe câmpuri, în păduri, la periferia unor cartiere sau pe malurile lacurilor sau râului Mureş.