Combaterea poluării în București: de la 1 februarie Garda de Mediu va merge pe teren împreună cu Poliția Locală
Primăria Capitalei și Garda de Mediu au încheiat, miercuri, un protocol în baza căruia comisarii Gărzii vor merge pe teren împreună cu Poliția locală pentru a depista sursele de poluare. Primăria Municipiului București va pune la dispoziția acestor echipe stația mobilă de măsurare a calității aerului, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.
”A fost agreat astăzi protocolul de colaborare dintre Primăria Capitalei, Garda de Mediu și primăriile de sector. Astfel, de la 1 februarie, în fiecare sector, vor funcționa echipe mixte formate din câte 4 comisari de la Garda de Mediu și 4 polițiști locali. În două săptămâni evaluăm implementarea proiectului”, a explicat Nicușor Dan.
Weekend-ul trecut, noaptea, rețeaua națională de măsurare a calității aerului a înregistrat depășiri de până la 3 ori pentru PM10, iar rețelele independente au înregistrat și ele depășiri de până la 600% pentru PM2,5 și 400% pentru PM10. Singura explicație a venit sâmbătă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti: poluarea a crescut din cauza traficului și a condițiilor meteo nefavorabile dispersiei care au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Luni seară însă poluarea a dispărut ca prin minune, iar ceea ce s-a întâmplat se înscrie în tiparul conturat de la începutul sezonului rece- poluare masivă aproape în fiecare weekend, noaptea.
HotNews.ro a încercat luni să stea de vorbă cu ministrul Mediului, Barna Tánczos și cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a clarifica ce se întâmplă și ce măsuri iau cele două instituții, însă aceștia nu au fost de găsit. Singurele explicații le-am primit de la ELCEN, considerați în sezonul rece unul dintre principalii poluatori. Activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială.