Sari direct la conținut

Donald Trump a aprobat utilizarea rezervelor strategice de petrol ale Statelor Unite

HotNews.ro
Trump în Michigan, Foto: Captura YouTube
Trump în Michigan, Foto: Captura YouTube

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat duminică utilizarea rezervelor de petrol destinate situațiilor de urgență, în urma atacurilor împotriva unor rafinării din Arabia Saudită și creșterea implicită a prețului petrolului ca urmare a reducerii producției saudite, scrie Mediafax, citând CNN.

În cadrul unor postări pe Twitter, Trump a anunțat că a permis utilizarea rezervelor din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) „în caz de necesitate”. El a mai adăugat că va utiliza atât petrol cât este necesar „pentru a menține piețele bine aprovizionate”.

De asemenea, președintele american a informat că va lua și alte măsuri pentru a evita o perturbare a pieței.

„Am informat toate agențiile competente să grăbească aprobările pentru conductele petroliere din Texas și alte state”, a spus el.

Decizia lui Trump vine după ce prețul petrolului brut a crescut duminică în Statele Unite cu 15%, în timp ce prețul benzinei a crescut cu 11%, potrivit Refinitiv. Și în Europa, prețul petrolului Brent a crescut cu 18 procente.

SPR este cea mai mare rezervă strategică de petrol de pe Glob, înmagazinând aproximativ 645 de milioane de barili. A fost înființată de Congres în anii 1970. Autoritățile americane au făcut uz de aceste rezerve doar de trei ori până acum, cea mai recentă utilizare a acestora fiind în iunie 2011, când războiul civil din Libia a produs un șoc pe piețele internaționale.

SPR a mai fost folosită și în 2005, după ce uraganul Katrina a distrus o parte semnificativă a infrastructurii petroliere din Golful Mexic. Prima utilizare a acestor rezerve a avut loc în 1991, când Statele Unite au atacat Irakul în cadrul operațiunii „Furtună în deșert”.

Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în statele Texas și Louisiana.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume. Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro