Sari direct la conținut

Traian Băsescu, după anunțul CSAT: „Râde şi Medvedev de noi că ne-am prins după 3 zile”

HotNews.ro
Traian Băsescu, după anunțul CSAT: „Râde şi Medvedev de noi că ne-am prins după 3 zile”
Fostul presedinte Traian Basescu voteaza in alegerile locale si europarlamentare, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / George Calin

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat joi seară că alegerile prezidenţiale sunt o problemă de securitate naţională și trebuie tratată ca atare de către toate instituţiile statului, pentru că preşedintele este persoana „care va avea acces la toate secretele ţării, ale UE şi ale NATO”.

Fostul şef de stat crede că nu se poate ca, luni dimineaţă Administraţia Prezidenţială să trasmită că nu au fost probleme în procesul electoral, iar joi Consiliul Suprem de Apărare a Țării să vorbească despre „atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”. „Râde şi Medvedev de noi că ne-am prins după trei zile”, spune, ironic, Băsescu.

„Plecăm de la o premisă elementară. Alegerile prezidenţiale sunt problemă de securitate naţională, că alegi preşedintele României, omul care va avea acces la toate secretele ţării, la toate secretele UE, la toate secretele NATO şi la multe alte secrete din relaţii bilaterale. Deci discutăm despre o alertă maximă de securitate a structurilor de Securitate, care trebuie să garanteze corectitudinea acestor alegeri”, a afirmat fostul președinte, la B1 Tv potrivit News.ro.

Acesta a comentat informaţia transmisă inițial de către Administraţia Prezidenţială, potrivit căreia Klaus Iohannis nu a primit informări din partea instituţiilor statului cu privire la „existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral”, pentru ca ulterior în cursul săptămânii să fie convocat o ședință a CSAT.

„Dacă cineva mie îmi spune că, luni dimineaţă, preşedintele ţării ne informează că nu a fost nici o problemă, totul este în regulă şi îmi vii după trei zile şi îmi spui au fost atacuri cibernetice ruseşti, de râde şi Medvedev de noi, că ne-am prins după trei zile. E ridicol”, a mai declarat Băsescu, referindu-se la fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev.

Fostul șef de stat mai consideră că „n-a fost niciun atac rusesc”.

„Atacul a fost atacul la democraţie prin înşelătorie, prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu, un şarlatan. N-au fost marcate elementele de identificare pe TikTok, că ar fi elementele unui politician în campanie, şi atunci ele au fost rostogolite cu o viteză foarte mare şi a ajuns la foarte mulţi oameni. Dacă erau marcate… că nu-i singurul care a avut (campanie) pe TikTok. Din câte ştiu, a avut şi USR-ul, a avut şi PSD-ul, dar erau marcate şi atunci au avut o viteză de reacţie controlată de cei de la TikTok din Irlanda”, a mai afirmat Băsescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat, după şedinţa de joi, că membrii instituției au constatat că „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok”.

„Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.

Administrația prezidențială a mai transmis joi că „în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.

Administraţia Prezidenţială anuțase luni că preşedintele României nu a primit informări din partea instituţiilor statului cu privire la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral, după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Candidatul independent Călin Georgescu, cu viziuni considerate periculoase – anti-UE, anti-NATO – a fost surpriza primului tur, pe care l-a câştigat cu aproape 23%.

Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.

CCR a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12. Pe contestația admisă, Curtea a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.

În cursul serii de joi, Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a anunțat, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei CCR, că va renumăra voturile exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Instituția a mai anunțat și că versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate se vor comunica BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro