La Repubblica: Mattarella – "Vântul suveranismului nu va amenința existența UE"
Apărarea Europei împotriva „vântului suveranismului”; o soluție europeană la urgența migranților; propunerea stipulării unui acord cu Franța privind extrădările. Șeful statului, Sergio Mattarella, abordează teme importante într-un interviu acordat prestigioasei reviste franceze La Revue de Politique Internationale, scrie La Repubblica citată de Rador.
În prim plan se află apărarea Uniunii Europene: „Există un număr mare de țări care se află în situații fără precedent, însă nu cred că aceste schimbări pot avea consecințe asupra funcționării Parlamentului, Comisiei și Consiliului European și cu atât mai puțin pot amenința existența Uniunii. Logica istorică ce stă la baza integrării este mai puternică decât toate polemicile, disputele și abaterile”, explică Mattarella.
Acest lucru afectează sentimentul de apartenență al cetățenilor europeni, consolidat tocmai de criticile euroscepticilor: „Temele campaniei reflectă tot mai puțin problemele naționale. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați de ceea ce se întâmplă în celelalte țări ale Uniunii și sunt conștienţi de împărtășirea unui destin comun. Astfel, în locul unui sentiment de înstrăinare, așa cum ar vrea să ne facă să credem unii, europenii simt un sentiment de apartenență crescândă. Şi în mod paradoxal, la originea acestui interes reînnoit se află mișcările eurosceptice. Astfel, denigrând constant instituţiile şi politicile europene, au reușit să mobilizeze din nou o mare parte a populației”.
În ceea ce privește imigrația, Mattarella subliniază importanța unui acord între diferitele țări ale UE: „Trebuie să lucrăm cu viteză și energie, pentru a găsi soluții cu adevărat europene: canalele de migrație legală; măsuri pentru a lupta împotriva traficanților de persoane: mijloace de îmbunătățire a condițiilor de viață în țările de origine. Nu trebuie să uităm că migrația nu se îndreaptă niciodată spre o singură țară din UE, ci spre Europa în ansamblu. Repet: doar o soluție europeană ne poate permite să stăpânim un fenomen care amenință să bulverseze întregul continent. Aceasta va fi una dintre temele principale ale viitoarei legislaturi europene”, explică preşedintele în interviul acordat pentru Politique Internationale.
În cele din urmă, în ceea ce privește extrădarea teroriștilor italieni aflați în Franța, șeful statului subliniază: „Cele două țări vor putea găsi un acord asupra unei probleme atât de delicate precum cea a extrădărilor”. Italia „a suferit mult în timpul «anilor de plumb»”, însă „am reușit să învingem terorismul fără a face vreodată derogări de la regulile democrației și de la garanțiile legale. Nu am apelat niciodată la legislația de urgență. Iată de ce astăzi nevoia de justiție este simţită atât de puternic de poporul italian”, conchide președintele.