Sari direct la conținut

Agenția Națională de Transplant: 36 de pacienţi români au nevoie de transplant pulmonar

HotNews.ro

În România există 36 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân, iar în ultimele şase luni numărul donatorilor a scăzut, problemă care se regăseşte la nivelul întregii Europe, a declarat miercuri preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac.

Radu Deac spune că, în ultimele şase luni, numărul donatorilor de organe a scăzut, această problemă fiind, însă, la nivelul întregii Europe. Deac a precizat că în prezent în România există 36 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân. „Fără donatori nu există transplant”, a subliniat Radu Deac, adăugând că un donator de organe poate salva cinci sau şase vieţi.

„Pentru noi este important că după seria de transplanturi începute în 1999, transplant de ficat, de inimă, de rinichi şi celelalte ţesuturi, piele, os, valve cardiace, medicina de transplant din România s-a îmbogăţit cu această nouă procedură”, a spus Radu Deac, într-o conferinţă de presă susţinută după realizarea primului transplant de plămân făcut în România miercuri, la Spitalul Sf. Maria, potrivit News.ro.

El a adăugat că a aflat despre această operaţie în urmă cu două zile, când au început pregătirile, şi nu a dorit să ofere alte detalii.

„Ştim că în prezent sunt 36 de pacienţi care ar necesita transplant de plămân, din cauza bolilor de plămâni. Insist asupra faptului că ne-am aflat într-o perioadă mai dificilă în ultimele şase luni, în care numărul donatorilor de organe a scăzut important, cu toate eforturile pe care le-au făcut echipele de coordonatori, pentru că fără donatori nu există transplant. Numărul donatorilor a scăzut, este un fenomen în întreaga Europă”, a declarat Radu Deac.

El a dat exemplu cazul Germaniei, unde în 2016 s-ar fi făcut 420 de transplanturi de inimă, iar în 2017 doar 200. Deac consideră că printre cauze se numără scăderea numărului de accidente, ritmul în care sunt identificaţi posibilii donatori, informarea populaţiei sau stimularea acceptării donării de organe.

„Acest gest este foarte generos, de a accepta donarea, pentru că de la un donator de organe se pot salva alte cinci-şase vieţi. (…) Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a fost omeneşte posibil. Poate nu am fost suficienţi de insistenţi în mass-media. E nevoie de o mai bună informare pentru pacienţi, familii şi medici”, a subliniat Radu Deac.

Întrebat dacă acum, după ce a avut loc primul transplant de plămân în România, ceilalţi pacienţi care au fost deja transplantanţi vor mai putea fi trataţi la Viena, preşedintele ANT a spus că această informaţie este doar un zvon.

„Asistăm la persoane care nu au competenţă, nu sunt din domeniu, nu au competenţa să aprecieze fenomene din acest domeniu şi totuşi o fac, în dauna stării psihice care aşteaptă transplantul. Legea permite, nu este vorba de aşa ceva. În costul plătit de Ministerul Sănătăţii au fost incluse şi deplasările şi revenirile la control. Sunt zvonuri care nu trebuie luate în considerare. Mi-e greu să combat toate zvonurile care apar în România. Există medici specializaţi în România pentru recuperarea postoperatorie”, a spus Radu Deac, precizând că inclusiv pentru bărbatul operat miercuri „se vor găsi soluţii”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro