FOTOGALERIE Lectii de sustenabilitate de la marinari, episodul II. Cum economisim consumul de energie electrica si termica
Poate ca marinarii nu sunt primele persoane care ne vin in minte atunci cand ne gandim la experti in sustenabilitate. Si totusi, marinarii ne pot oferi adevarate lectii de sustenabilitate. Jurnalistul Brad Florescu a pornit intr-o altfel de calatorie, pe velierul Grayhound Lugger, experienta pe care o prezinta intr-o serie de episoade despre oameni, natura si sustenabilitate.
- Serialul Rasarit si Apus este o poveste despre legatura indisolubila dintre cumpatare si libertate. O poveste cu corabii vechi si oameni la fel de vechi. O poveste despre lectiile de viitor pe care ni le poate da trecutul.
Vasul Grayhound este un exemplu pentru noi toti, indiferent de cat de multa grija acordam planetei si, inclusiv, viitorului nostru. Conform unor estimari realiste, rezervele de petrol se vor epuiza in 25-30 de ani, iar gazul natural va disparea in aproximativ un secol. Curentul electric va deveni mai scump dupa inchiderea termocentralelor, iar incalzirea pe gaze va fi inlocuita de cea globala.
Asa ca merita sa ne indreptam atentia catre Grayhound, un velier care functioneaza in regim diesel-electric si pe al carui bord nu exista deloc gaz. Generatorul electric reprezinta tot ce are nevoie acest vas pentru a functiona, iar consumul de energie este unul minim.
Economisirea energiei electrice
Cum in contextul navigatiei confortul si buna dispozitie se traduc, deseori, prin mancare si ceaiuri calde, generatorul este esential pentru bucatarie. Chiar si asa, el nu este folosit mai mult de 3-4 ore pe zi.
In orele in care este pornit, rolurile lui sunt multiple:
- face posibila prepararea termica a alimentelor
- incarca bateriile care vor da lumina la bord, vor alimenta frigiderul, congelatorul si toate echipamentele care functioneaza pe 12V
- alimenteaza desalinizatorul in cazul calatoriilor lungi
Ce putem face si noi acasa pentru a economisi energie electrica?
- sa folosim becuri economice care pot reduce consumul electric cu pana la 80%
- sa incarcam si sa descarcam corect si complet toate aparatele cu baterii reincarcabile
- sa oprim aerul conditionat si alte surse consumatoare de energie electrica atunci cand nu suntem in casa
- sa stingem lumina atunci cand iesim dintr-o camera
- sa scoatem din priza incarcatoarele care pot consuma electricitate si cand nu sunt folosite
- sa ne achizitionam felinare care se incarca cu energie solara in cazul in care vrem sa ne luminam gradina
Metode sustenabile de incalzire a locuintei
Nu trebuie sa ne oprim doar la moduri de a economisi energia electrica, putem face mult mai mult de atat. Marcus si Freya, capitanii velierului, ne ofera si in cazul incalziriii unui spatiu exemple de sustenabilitate: vasul foloseste o mica soba care functioneaza prin arderea lemnelor; lemnele pentru foc nu sunt cumparate special, ci sunt rupte din paletii ramasi de la transporturi.
Pentru incalzirea locuintei noastre, putem face urmatoarele:
- sa ne izolam peretii locuintei pentru a pastra caldura iarna
- sa ne izolam termic geamurile pentru a nu lasa aerul rece sa patrunda in casa
- sa apelam la termostate pentru a regla automat temperatura din camerele locuintei
- sa ne instalam panouri solare, in functie de potentialul fotovoltaic al zonei in care stam
Folosirea resurselor naturale
Si, pentru ca am inclus ideea folosirii resurselor naturale in mod sustenabil, Grayhound ne poate oferi si aici lectii valoroase. Au fost momente in care Marcus a refuzat sa foloseasca motorul chiar si pentru distante de 50 de metri, iar aceste lucruri nu sunt prezentate ca fiind ceva inaltator, ci ca fiind ceva normal. “Ce facem noi e un lucru bun. Reusim sa ii facem pe semenii nostri sa mediteze un pic asupra modului in care traim, asupra felului in care utilizam resursele”.
Tot el afirma, zambind, ca oamenii si vantul lucreaza foarte bine. Ba mai mult, sunt strans legati unul de celalalt. Astfel, este readus in atentia noastra faptul ca, pe langa panourile solare, putem folosi si turbine eoliene. Ele au avantajul de a fi mai eficiente in zilele in care afara este innorat.
Pentru a putea asigura de cinci ori mai multe energie electrica provenita din energie eoliana, ar fi nevoie ca 12,7% din suprafata Pamantului sa fie exploatata in acest scop. Din pacate si energia eoliana cunoaste variatii si doar anumite zone din Romania se preteaza exploatarii unei astfel de resurse natural.
Calatoria care a stat la baza episoadelor de pe blog-ul lui Tedoo si a acestui articol a fost sustinuta de Unilever, companie care impartaseste preocuparea pentru sustenabilitate si pentru actiunile comune in vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate. Din 2008 si pana in prezent, compania a redus emisiile de CO2 din energie cu 39%, apa cu 37% pe tona de productie si deseurile nereciclabile cu 97% pe tona de productie. Iar eforturile Unilever nu se opresc aici, prin campania #collective action si prin Planul pentru un Stil de Viata Sustenabil, compania incurajeaza actiunile mici, dar de impact, pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila stabilite de Organizatia Natiunilor Unite.
Paul Polman, CEO Unilever vorbeste despre „O ambitie globala; o responsabilitate colectiva. Este responsabilitatea noastra, indiferent daca venim din mediul de afaceri, politic sau daca suntem parte din societatea civila, sa lucram impreuna pentru a pune promisiunile pe hartie, si sa le tranformam apoi in actiuni concrete.”
Poti citi toata povestea calatoriei cu velierul pe blog-ul lui Brad Florescu.
Interviurile lui Marcus si Freya pot fi urmarite aici.
Poti afla mai multe despre eforturile Unilver in domeniul sustenabilitatii consultand Raportul Anual de Sustenabilitate.