Audiere publica privind modificarile la Legea Cinematografiei; printre propuneri: infiintarea Agentiei Nationale a Cinematografiei
Ministerul Culturii (MC) organizeaza, pe 2 august, o audiere publica privind modificarile propuse la Ordonanta Guvernului privind cinematografia, printre schimbarile sugerate fiind si infiintarea Agentiei Nationale a Cinematografiei, ce ar functiona in subordinea Guvernului, informeaza Agerpres.
In prezent, industria cinematografica din Romania este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 39/2005. Propunerile de modificare a acestei Ordonante, formulate de catre Ministerul Culturii, in urma sedintelor de lucru efectuate in perioada februarie – mai, au fost puse la dispozitie spre preconsultare, in format editabil, prin e-mail pentru aproximativ 100 de profesionisti din domeniu, incluzand si reprezentanti ai uniunilor si ai asociatiilor.
De asemenea, mentioneaza reprezentantii Ministerului Culturii in documentul propus dezbaterii si disponibil pe cultura.ro, a avut loc o consultare informala cu privire la o serie de sugestii de modificari cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice.
Grupul de lucru ce a elaborat propunerile a fost format din Cristian Mungiu – regizor si producator; Tudor Giurgiu – regizor si producator; Paul Negoescu – regizor si producator; Florin Mihailescu – director de imagine si profesor universitar; Bogdan Mustata – regizor; Oana Radu – expert in politici culturale; Alex Traila – consilier al Ministrului Culturii si membru in Consiliul de Administratie al CNC; Andrei Rus – consilier al Ministrului Culturii si membru in Consiliul de Administratie al CNC si Anca Dragoi – expert si consilier al Ministrului Culturii.
O modificare majora a prezentei ordonante este infiintarea Agentiei Nationale a Cinematografiei (ANC), „organ de specialitate al administratiei publice centrale aflat in subordinea Guvernului”.
Potrivit listei de propuneri, respectiva Agentie ar fi coordonata metodologic de Ministerul Culturii si ar fi condusa de un presedinte, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Culturii in urma unui proces de selectie pe baza recomandarilor venite din partea cineastilor. Functia de presedinte se exercita in baza unui contract de management incheiat pe o perioada de 4 ani. Consiliul de Administratie al Agentiei va fi format din sapte membri.
Respectiva ANC va gestiona finantarea proiectelor cinematografice – proces care in acest moment este derulat de Centrul National al Cinematografiei, aflat in subordinea Ministerului Culturii. Potrivit documentului supus dezbaterii, creditul acordat de Agentie pentru proiecte cinematografice va fi rambursat de producator in zece ani de la acordarea sa si numai daca respectivul film a inregistrat profit. Potrivit actualei legi, durata de rambursare a creditului direct pentru productie este de 7 ani.
De asemenea,i sunt incluse, in lista de propuneri, noi categorii pentru concursul de proiecte cinematografice, in urma caruia este acordata finantarea: „filme de micro-buget” si „coproductii minoritare”.
In ceea ce priveste sursele de alimentare a Fondului Cinematografic, grupul de lucru propune, printre altele, „colectarea unei contributii de 1% din incasarile lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobila, contributie care se adauga pretului pentru serviciile oferite”.
In sprijinirea difuzarii de film romanesc, documentul aflat in dezbatere pe 2 august propune: „exploatantii de sali si de gradini de cinematograf au obligatia de a asigura minimum 10% din numarul anual de spectacole cu filme romanesti sau cu participare romaneasca, din care cel putin 50% la orele de maxima audienta”. De asemenea, mai arata documentul, „televiziunile, care difuzeaza filme, au obligatia sa asigure anual minim 5% din spatiul destinat acestora, pentru filme romanesti si/sau europene nu mai vechi de cinci ani”.
Consultarea din 2 august va avea loc sub forma audierii publice, la sediul Ministerului Culturii, incepand cu ora 11,00. Toate partile interesate de acest subiect sunt invitate sa isi exprime punctele de vedere, astfel: in scris, prin depozitia depusa pana la data de 29 iulie, ora 13.00, la adresa de e-mail: consultare.cinema@cultura.ro; sau oral, prin depozitia sustinuta in cadrul audierii publice in data de marti, 2 august, ora 11.00.