Baroc muzical feminin la Castelul Peles
Sâmbătă 28 mai 2016, de la ora 16, în sala de muzică a Castelului Peles, în cadrul editiei a VI a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, aveti ocazia sa participati la un eveniment inedit. Două muziciene de mare valoare: soprana Ruxandra Cioranu (Franţa) şi clavecinista Raluca Enea, pasionate susţinătoare ale autenciticăţii, vor aduce în faţa publicului un duel muzical între cele mai cunoscute creatoare ale perioadei baroce: Barbara Strozzi (1619 – 1677) vs Elisabeth Jaquet de la Guerre (1665 – 1729), anunta Asociatia Pro Valores.
Raluca Enea-clavecin
Foto: Asociatia Pro Valores
Compoziţia muzicală feminină, trecută sau contemporană, nu reprezintă nici in ziua de azi o evidenţă, în ciuda numărului mare de femei compozitoare care au existat de-a lungul timpului. Deşi educaţia muzicală era destinată cu precădere fetelor (lecţii de canto, orgă, lăută, clavecin şi, ulterior, de pian şi harpă), acest lucru avea rareori o finalitate profesională. Cel mai adesea era privit ca o îndeletnicire asemănătoare însuşirii bunelor maniere. Cu atât mai excepţional apare astfel destinul unor personalităţi ca: Barbara Strozzi sau Elisabeth Jacquet de la Guerre.
Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com
Soprana Ruxandra Cioranu s-a născut la Bucureşti. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în 2003 la clasa de canto a profesoarei Rodica Crenicean, Ruxandra Cioranu a urmat cursuri de specializare în canto baroc la Händel Akademie din Karlsruhe cu Richard Wistreich şi Jeffrey Gall şi la Austria Barock Akademie cu Ute von Garczinski, Kai Wessel şi Hermann Max. În 2004 obţine o bursă de specializare de trei ani (2004-2007) la Centre de Musique Baroque de Versailles. Câştigatoare a Premiului Tostmann la Austria Barock Akademie în 2003 şi bursieră a fundaţiei Nadia&Lili Boulanger în 2008, a colaborat cu dirijori ca Ton Koopman la Radio France, Jérôme Corréas şi Olivier Schneebeli la Opera Royal şi Chapelle Royale din Versailles, Ketil Haugsand în cadrul Festivalului de Muzică Veche organizat de Medieval Praxis la Bucureşti. A participat la numeroase concerte la Paris, Praga, Dresda, Roma, Londra, Venetia.
Ruxandra Cioranu- soprana
Foto: Asociatia Pro Valores
Clavecinista Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia),Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. De asemenea este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti, cadru didactic asociat şi doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București.
Evenimentul este organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociatia Pro Valores si Radio Romania Cultural.