Gala Premiilor UNITER are loc luni, la Oradea
Peste 250 de personalitati marcante ale teatrului romanesc vor fi prezente, luni, la Oradea, la cea de a 24-a editie a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc la Teatrul „Regina Maria”. La Oradea se vor afla actori, regizori, scenografi, ale caror productii si prestatii artistice au fost apreciate, selectate si nominalizate la Gala, precum nume mari din critica teatrala sau directori de teatre din tara, potrivit Agerpres.
„Daca se va modifica legislatia specifica institutiilor noastre, anchilozata in continuare in sistemul comunist, atunci poate vom spera ceea ce se intampla la Premiile Oscar: un nominalizat la Oscar isi ridica pretentiile la contractele pe care le va incheia ulterior acestei nominalizari. (…) Personalitatea lui ca artist creste in progresie geometrica”, a afirmat sambata, intr-o conferinta de presa, la Oradea, presedintele UNITER, Ion Caramitru.
„Aceste premii sunt extrem de importante din punct de vedere al valorizarii spatiului creativ. In evaluarea institutiilor publice de cultura si a celor independente, unul din criteriile de performanta a managerului se bazeaza pe nominalizarea pentru Premiile UNITER, cu atat mai mult daca se ajunge la premiere, pentru ca in spate sunt juriile de specialitate. Este important si din punctul evaluatorului si al finantatorului cand regaseste in caietul de management la unui director vreo nominalizare sau premiu acordat”, a completat Aura Corbeanu, vicepresedinte UNITER.
Dupa doi de pregatiri, cu sprijinul Primariei Oradea si al Consiliului Judetean, directorul Teatrului „Regina Maria”, Daniel Vulcu, a subliniat ca Gala Premiilor UNITER, gazduita de cladirea renovata a institutiei de cultura, este cel mai important eveniment cultural teatral al ultimilor ani.
Gala se va defasura pe durata a cel putin patru ore, avand 27 de momente, intr-un spectacol al carui amfitrion va fi, ca de obicei, actorul Ion Caramitru, presedintele UNITER.
„Romania are o imagine extrem de favorabila in domeniul teatrului in toata lumea, cum bine se stie. De cele mai multe ori, cand suntem in incurcatura, fie cu autoritatile, de cateva ori de-a lungul istoriei recente, fie intre noi insine, trebuie sa ne aducem aminte ca teatrul a facut servicii deosebite pentru a spune ca Romania e o tara cu identitate culturala remarcabila”, a subliniat Caramitru.
Trofeul UNITER este o transpunere in bronz a unui obiect de arta creat de artistul Ion Bitzan, unul dintre cei mai mari graficieni ai Romaniei. Este o carte arsa, scapata din incendiu, salvata si legata pentru a ramane intacta, in cruce.
„Nu este un simbol religios, dar poate duce si spre asta, ca Dumnezeu salveaza cultura sau cultura se salveaza prin Dumnezeu. (…) Premiile Moliere au chipul lui, Oscar a fost doar un om care a facut statueta. Aici este fara nume, dar un simbol extrem de semnificativ”, a aratat Caramitru.
Se vor acorda premii pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai buna regie, Cel mai bun actor in rol principal, Cel mai bun actor in rol secundar, Cea mai buna actrita in rol principal, Cea mai buna actrita in rol secundar, Cea mai buna scenografie, Critica de teatru, Debut, teatru radiofonic, teatru TV.
Senatul UNITER va acorda Premii pentru intreaga activitate, Premiul de excelenta si Premii speciale.
Casa Regala a Romaniei va oferi premiul pentru Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2015, care va fi inmanat de principesa Maria.
Proiectul cultural este finantat de Ministerul Culturii, Primaria municipiului Oradea si Consiliul Judetean Bihor.
In acest an, editia 24 a Galei Premiilor UNITER coincide cu doua mari evenimente: anul Shakespeare si 100 de ani de la aparitia Dadaismului.