Guvernul a aprobat demararea negocierilor pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi 'Cumintenia Pamantului'
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri memorandumul cu privire la demararea negocierilor in vederea achizitionarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, prin exercitarea dreptului de preemptiune de catre statul roman.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat luni ca sculptura „Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi, evaluata la circa 20 de milioane de euro si pe care proprietarii doresc sa o scoata la vanzare, ar trebui sa ramana in proprietatea statului roman. Ministrul a subliniat ca „aceasta opera nu poate fi scoasa din tara, e in Tezaur, va ramane in Romania indiferent cine o cumpara”.
Una dintre cele mai semnificative opere brâncuşiene aflată pe teritoriul românesc, ‘Cuminţenia Pământului’ – parte a unei colecţii bucureştene particulare -, a fost pusă în vânzare şi a fost prezentată luni, 8 septembrie, în cadrul expoziţiei private dedicată avangardei româneşti ‘Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display’, organizată de Artmark cu prilejul vizitei unui grup de importanti colecţionari internaţionali.
Opera face în prezent obiectul mai multor oferte de achiziţie, unele aparţinând unor colecţionari români, altele provenind de la colecţionari şi instituţii culturale internaţionale. Întrucât capodopera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a iniţiat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preempţiunii, conform obligaţiilor legale.