Picturi monumentale realizate de artisti polonezi, in Bucuresti si Chisinau
La începutul lui septembrie, la București și Chișinău vor apărea noi picturi monumentale semnate de artiști polonezi, având ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrala. Proiectul a fost inițiat și este coordonat de Institutul Polonez din București.
Picturile care vor acoperi zidurile exterioare ale unui bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei și unul din cartierul Botanica, din capitala Republicii Moldova, vor fi realizate de artiștii din Școala de Pictură Murală din Gdańsk: Rafał Roskowiński, prof. Jacek Zdybel, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Woźniak.
Lucrarea de la Chișinău, intitulată „Fluturi ai libertății” va fi dezvelită pe 6 septembrie 2014 (Bd. Decebal nr. 64). Artiștii și-au propus să reprezinte un nor multicolor de fluturi; fiecare dintre ei urmărește culorile steagurilor naționale. Fluturii, eliberându-se din fundalul roșu-brun, se îndreaptă spre albastrul deschis al cerului, simbol al libertății.
Pictura care va fi dezvelită pe 13 septembrie 2014 la București, pe peretele blocului C18A de pe str. Valea Ialomiței 1A va avea ca titlu și simbol principal macaralele. Macaralele din șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdańsk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care, chiar acolo, în Șantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980. Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia, iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din zonă.
În acest an, la desfășurarea proiectului care are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a cartierelor de blocuri din capitalele României și Republicii Moldova, precum și promovarea artei urbane, Institutului Polonez din București i s-au alăturat, Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdańsk, Institutul „Adam Mickiewicz” de la Varșovia, Primăria Municipiului Chișinău și Centrul Cultural European Sector 6, București.