Sari direct la conținut

China vrea sa coopereze cu Rusia pentru a construi centrale nucleare plutitoare

HotNews.ro

China a propus Rusiei sa creeze o intreprindere mixta pentru constructia si exploatarea de centrale nucleare plutitoare, a anuntat marti, la Moscova, Djomart Aliev, director general al societatii ruse Rusatom Overseas, citat de agentia semipublica RIA Novosti.

„Am primit un proiect de crearea a unei societati ruso-chineze care sa beneficieze de investitii ale celor doua tari. Aceasta societate va crea si exploata o flota speciala. Este vorba de productia si exploatarea de centrale nucleare plutitoare. Colegii nostri chinezi ne-au facut aceasta propunere si nu am respins-o”, a spus Aliev.

„Ideea este buna din punct de vedere comercial”, a adaugat acesta.

China si-a manifestat interesul pentru proiectul rusesc al centralelor plutitoare inca din 2010. In noiembrie 2011, Nuclear Power Institute of China (NPIC), biroul chinezesc de inginerie nucleara, si grupul nuclear public rusesc Rosatom au organizat prima reuniune privind cooperarea in constructia acestor centrale la Chengdu, in China.

O centrala nucleara plutitoare poate functiona intr-un ciclu total inchis, fara a avea nevoie de nicio infrastructura pe litoral. Centralele de acest tip se pot dovedi utile in regiuni dificile din punct de vedere al accesului.

Santierele navale din Baltica (Sankt-Petersburg) construiesc prima centrala plutitoare din lume incepand din 2008. Centrala va avea doua reactoare nucleare KLT-40C cu o capacitate de 70 megawatti. Acesta este singurul proiect aprobat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Potrivit contractului semnat cu constructorul nuclear rus Rosenergoatom, nava, botezata Akademik Lomonossov, va fi gata pentru a fi remorcata spre locul sau de exploatare, in Kamceatka, pana in 9 septembrie 2016.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro