Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: GDF Suez intra pe piata energiei eoliene. Proiect european pentru protejarea speciilor din Parcul Naţional Calimani

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

GDF Suez intra pe piata energiei eoliene

GDF SUEZ intra pe piata energiei eoliene in Romania. Compania va construi un parc eolian in judetul Braila, iar proiectul a fost achizitionat recent de la compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar. Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a aproximativ 50.000 de gospodarii din Romania). Proiectul are autorizatiile necesare, inclusiv contractul tehnic de racordare la reteaua nationala de distributie a energiei electrice. Productia de energie electrica ar putea incepe inainte de sfarsitul acestui an. Amintim ca la inceputul saptamanii, Ionel David, de la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, a declarat pentru HotNews.ro ca Romania va ajunge in scurt timp sa depaseasca Grecia si Austria la capitolul investitii in energia eoliana. Potrivit acestuia, in 2013 se va ajunge la o capacitate instalata de peste 3.000 MW, iar pana in 2016 la 5.000 MW. Pentru comparatie, Hidroelectrica are o putere totala instalata de circa 6.500 MW. „Anul acesta va fi gata si parcul de la Cogealac, faza a 2-a, ceea ce va face ca Romania sa aiba cel mai mare parc din Europa cu 600 MW”, a declarat reprezentantul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Producatorii de energie regenerabila din Romania beneficiaza de una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din Uniunea Europeana, schema aprobata de Guvern dupa aproape trei ani de tergiversari, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite recuperarea investitiilor.

Proiect european pentru protejarea speciilor din Parcul Naţional Călimani

Speciile de plante si animale din Parcul Naţional Călimani vor fi protejate mai eficient printr-un proiect european, in valoare de 4,5 milioane de lei. Acesta are ca obiectiv imbunatatirea managementului si administrarii parcului. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 2 ani si 3 luni, iar printre altele se va urmari si îmbunătăţirea nivelului de informare, conştientizarea în rândul populaţiei din zonele limitrofe, ariei protejate şi a grupurilor interesate cu privire la necesitatea protejării patrimoniului natural al Parcului Naţional Călimani.

O masina propulsata de energie solara face inconjurul planetei, in aproape un an

O masina propulsata exclusiv de energie solara a pornit intr-o calatorie de aproape 34.000 de km in jurul pamantului, urmand sa parcurga intreaga distanta intr-un an. Masina se numeste SolarWorld Gran Turismosi are doua locuri, iar panourile fotovoltaice sunt integrate in plafon. Automobilul experimental a fost realizat prin colaborarea dintre compania SolarWorld, cel mai mare producator de panouri solare din Statele Unite ale Americii, si Universitatea de Stiinte Aplicate din Bochum, Germania. Daca duce calatoria la bun sfarsit, masina ar putea intra in Cartea Recordurilor cu cea mai lunga distanta parcursa de un automobil alimentat cu energie solara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro