AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Finantele pun la dispozitie o aplicatie prin care plata taxelor si impozitelor se poate face fara comisioane bancare. Deocamdata, aplicatia functioneaza doar pentru clientii BCR
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Finantele pun la dispozitie o aplicatie prin care plata taxelor si impozitelor se poate face fara comisioane bancare. Deocamdata, aplicatia functioneaza doar pentru clientii BCR
Ministerul Finanţelor a dezvoltat alaturi de 3 banci un sistem simplificat pentru plata impozitelor şi taxelor. Este vorba despre un sistem ce poate fi folosit deocamdata de clienţii Bancii Comerciale Romane, urmand ca din septembrie sa-l poata accesa si clientii BancPost si CEC Bank, fără perceperea de comisioane bancare. Astfel se pot plati dari, inclusiv amenzi, către orice primărie, indiferent de judeţul în care aceasta este localizată. Cum se face plata: prin serviciul de internet banking sau phone banking activat, se vor gasi in sistem sabloane precompletate cu datele de identificare si contul IBAN al institutiilor publice beneficiare, fara ca utilizatorul sa piarda timp cautandu-le pe net sau la diverse institutii. Plata se poate face si la ghiseele bancii, caz in care clientul va trebui sa prezinte ordinul de plata tiparit, in formatul pus la dispozitie de Ministerul Finantelor. Atat aceste documente, cat si aplicatia pot fi descarcate de pe site-ul mfinante.ro.
Programul Rabla pentru tractoare si masini agricole incepe in 12 septembrie pentru fermieri
Programul Rabla pentru tractoare si masini agricole incepe pe 25 august, cu inscrierea si validarea producatorilor. In data de 12 septembrie, programul va demara si pentru proprietarii de utilaje agricole, a anuntat Ministerul Mediului. Astfel, proprietarii de tractoare sau masini agricole care inlocuiesc un vehicul vechi cu unul nou vor putea beneficia de o prima de casare de pana la 17.000 lei, dar nu mai mult de 40% din pretul de achizitie fara TVA al unui tractor nou. Fondurile totale sunt de 51 milioane lei si ajung pentru a stimula achizitia a cel putin 3.000 de vehicule noi.
SUA investigheaza corectitudinea ratingurilor acordate de S&P unor obligatiuni ipotecare inainte de criza
Statele Unite ale Americii investigheaza corectitudinea ratingurilor acordate de Standard & Poor’s unor obligatiuni ipotecare inainte de criza. Departamentul american de Justitie a inceput investigatia inainte ca agentia de evaluare financiara sa retrogradeze ratingul SUA, de la „AAA” la „AA plus”. Conform unor surse apropiate situatiei, citate de Reuters, americanii cerceteaza cazurile in care analistii companiei au intentionat sa reduca ratingul unor obligatiuni garantate cu ipoteci, insa deciziile a fost respinse de conducerea Standard & Poor’s . Daca autoritatile gasesc suficiente dovezi pentru a proba un astfel de caz in instanta, increderea investitorilor in evaluarile agentiei ar fi subminata, desi aceasta a spus in repetate randuri ca evaluarile sale sunt independente de interesele de afaceri. Reuters arata ca inca nu este clar daca ancheta Departamentului Justitiei vizeaza si celelalte doua mari agentii de rating, Moody’s si Fitch. Pe parcursul anilor de boom economic, S&P si alte agentii de rating au inregistrat profituri record, in conditiile in care au acordat rating maxim unor pachete de credite ipotecare cu probleme, ceea ce a facut ca aceste credite sa para mai putin riscante si, astfel, mult mai valoroase. De asemenea, agentiile nu au reusit sa anticipeze deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara, care a provocat un adevarat dezastru in sistemul financiar. Dupa criza, practicile si modelele de afaceri ale agentiilor de rating au fost criticate in repetate randuri, inclusiv in cadrul audierilor din Congresul american si a raportelor care au ridicat intrebari in legatura cu independenta analizelor prezentate.
IBM lucreaza la un procesor care „gandeste” asemanator creierului uman
IBM a anuntat ca lucreaza la o noua categorie de procesoare care sunt proiectate sa lucreze intr-un mod asemanator creierului uman. Noua arhitectura reprezinta o premiera tehnologica si combina „neuroni” si „sinapse” digitale intr-un mod radical diferit de orice alta tehnologie existenta. Noile procesoare fac parte din sisteme numite „computere cognitive”, care nu functioneaza cu limbajele de programare ale computerelor actuale. In loc sa raspunda unui set de comenzi, unui program clar scris, noile calculatoare vor „invata”, vor fi capabile sa faca diverse corelatii, sa emita ipoteze si sa retina rezultatele actiunilor lor, intr-un mod foarte asemanator cu creierul uman. Proiectul IBM a primit 21 de milioane de dolari finantare din partea Agentiei pentru Proiecte de Cercetare Avansate in domeniul Apararii, pentru a crea noul tip de procesoare. Programul urmareste sa „educe” noile computere pentru a procesa mai multe surse de date simultan, intr-un mod similar celui in care creierul proceseaza stimulii de la cele cinci simturi.