Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Deficit bugetar de 7,4 miliarde lei dupa primele cinci luni ale anului, echivalentul a 1,36% din PIB. INS: Rata somajului a urcat la 7,6% in primul trimestru al anului

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

INS: Rata somajului a urcat la 7,6% in primul trimestru al anului. 741.000 de oameni nu aveau un loc de munca

Rata somajului a urcat la 7,6% in primul trimestru al anului. Mai exact, in primele trei luni ale acestui an, 741.000 de oameni nu aveau un loc de munca. Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii, a urcat cu 0,3% fata de trimestrul anterior, insa este in scadere comparativ cu trimestrul corespunzator din anul precedent, cand rata somajului a fost de 8,1 procente. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cel mai ridicat nivel al somajului, de 23,6%, s-a inregistrat in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Rata somajului in randul barbatilor a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 8,2% pentru barbati, fata de 6,8% pentru femei. Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 8,8%, in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,9%.

Deficit bugetar de 7,4 miliarde lei dupa primele cinci luni ale anului, echivalentul a 1,36% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 7,4 miliarde de lei dupa primele cinci luni din 2011. Deficitul bugetar reprezinta, astfel, 1,36% din Produsul Intern Brut, fata de 0,8% din PIB in primele patru luni. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor Publice, cheltuielile bugetare au fost de peste 78 de miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la aproximativ 70 de miliarde de lei. La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu peste 35%, cele din accize cu aproape 30%, iar veniturile din capital cu aproape 40%. Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, reprezentand 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%. Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit care s-au micsorat cu 1,2%.

Viitoarele socuri mondiale: pandemie, atac cibernetic, criza financiara, conflict socio-economic si furtuna geomagnetica – OCDE

Economia mondiala va cunoaste socuri majore „mai frecvent”, iar acestea vor avea „consecinte mai grave” pentru economie si societate. Concluzia apartine unui raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica, citat de Agentia France Presse. Raportul, intitulat „Viitoarele socuri mondiale”, analizeaza cinci riscuri majore potentiale pentru anii care urmeaza: „o pandemie, un atac cibernetic ce vizeaza o infrastructura critica, o criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica”, se arata intr-un comunicat OCDE. „Impactul economic al unor evenimente precum criza financiara sau o pandemie potentiala se vor amplifica din cauza suprapunerilor in crestere din economia mondiala”, potrivit sursei citate. „Numarul crescut de magalopolisuri foarte populate, in special in Asia, exacerbeaza acest risc”, afirma organizatia.

CE este implicata in negocierile ce vizeaza includerea sectorului privat in imprumutul acordat Greciei

Comisia Europeana a confirmat ca este implicata direct in negocierile dintre autoritatile nationale si banci cu privire la includerea sectorului privat in noul pachet de asistenta financiara destinat Greciei. Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a declarat ca se asteapta ca implicarea sectorului privat sa fie „substantiala”. Totusi, el a refuzat sa indice la ce suma se va ridica implicarea sectorului privat in noul pachet de salvare. Oficialul Comisiei a mai aratat ca nu se poate sti gradul de implicare al sectorului privat pana pe 11 iulie, termenul limita pana la care guvernele din zona euro au stabilit sa finalizeze al doilea pachet de salvare a Greciei. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat luni ca autoritatile de la Paris au ajuns la un acord cu bancile din Franta in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro