Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Preturile din februarie 2011, cu 7,6% mai mari decat cele din februarie 2010. Suedia si Danemarca vor inlocui timbrele postale cu mesaje SMS

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Preturile din februarie 2011, cu 7,6% mai mari decat cele din februarie 2010

Indicele preturilor de consum a urcat la 7,6% in februarie, ca urmare a scumpirii alimentelor (cu 8,3%), potrivit Institutului National de Statistica. Dintre alimente, cartofii, fructele si legumele au cunoscut cele mai mari cresteri de preturi fata de luna ianuarie, generand cresterea indicelui general al preturilor. Combustibilii s-au scumpit, potrivit INS, cu numai 2,26%, iar tutunul cu 2,3%, cele doua tipuri de produse fiind cele asupra carora Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a concentrat atentia la ultimele Rapoarte privind inflatia.

Preturile la alimente cresc in toata lumea, insa impactul scumpirilor e diferit de la economie la economie. In Romania, aceste cresteri risca sa franeze procesul de scadere a inflatiei, mai ales din cauza ponderii ridicate detinuta de aceste categorii de bunuri în cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum.

Potrivit datelor BNR, cresterea preturilor produselor alimentare de la noi ar mai putea fi alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale, de vulnerabilitatea ridicata a productiei agricole fata de conditiile meteorologice dar si de mentinerea unor comportamente „neadecvate” de stabilire a preturilor.

Raport Erste: Pretul petrolului va creste pana la 150 dolari/baril. Se preconizeaza o inversare a trendului in a doua jumatate a anului

Analistii grupului austriac Erste sunt de parere ca pretul petrolului va ajunge la 150 dolari pe baril, preconizand ca inversarea trendului va avea loc in a doua jumatate a anului 2011. In scenariul pesimist, care prevede blocarea unor rute de transport, acestia estimeaza ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari.

Expertii grupului austriac spun ca nu poate fi ignorat efectul unei reactii in lant in regiune, in conditiile in care situatia din alte tari importante producatoare de petrol se inrautateste pe zi ce trece.

Pe de o parte, nu exista certitudinea ca Arabia Saudita si-ar putea extinde capacitatile suficient de rapid in cazul unei inrautatiri mai clare a situatiei si, pe de alta parte, exista riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Stramtoarea Hormuz si Malacca). In cazul unor blocaje pe oricare dintre cele doua rute, pretul petrolului ar depasi 200 dolari pe baril, estimeaza analistii Erste.

Moody’s a retrogradat cu o treapta ratingul Spaniei, la „Aa2”

Agentia de evaluare financiara Moody’s a redus cu o treapta ratingul suveran al Spaniei, la „Aa2” de la „Aa1”, cu perspectiva negativa. Analistii Moody’s arata ca planul autoritatilor de a restructura sectorul bancar va costa mai mult decat estimeaza guvernul si va creste nivelul datoriei publice.

De asemenea, agentia de evaluare financiara avertizeaza asupra incertitudinilor persistente cu privire la capacitatea guvernului spaniol de a ajunge la o imbunatatire structurala si sustenabila a finantelor guvernamentale, in contextul cresterii economice moderate pe termen scurt si mediu.

Suedia si Danemarca vor inlocui timbrele postale cu mesaje SMS

Suedezii si danezii vor putea plati costurile postale pentru expedierea de pachete sau scrisori prin intermediul mesajelor SMS incepand cu anul acesta, informeaza publicatia suedeza The Local. „Suntem foarte interesati de acest sistem si cautam o solutie pentru a-l implementa”, a declarat seful departamentului de marketing si dezvoltare al postei suedeze, Anders Asberg.

In loc sa foloseasca un timbru, utilizatorii de servicii postale din cele doua tari vor putea sa trimita un SMS la un numar special, care va trimite inapoi un cod, care va fi apoi transcris pe scrisoare sau pachet pentru a dovedi plata. Sistemul va fi lansat mai intai in Danemarca, pe data de 1 aprilie, urmand ca apoi sa fie lansat si in Suedia, la o data care inca nu a fost stabilita.

Serviciile postale din intreaga lume se confrunta cu o scadere drastica a numarului de scrisori trimise si spera sa atraga noi utilizatori prin integrarea unor servicii de acest tip. Conform declaratiilor lui Asberg, riscul de fraudare a noului sistem este similar cu cel bazat pe timbre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro