Austria impune certificatul Covid pentru toate locurile de muncă / Singura excepție: angajații care lucrează singuri
Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde – vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent – pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Această măsură, aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti, a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021.
Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2.
Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane.
Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.
În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum accesul în cinematografe, teatre sau stadioane.
Evoluția pandemiei în Austria
Măsura vine după ce în ultimele 24 de ore această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale.
În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă.
Experţii prognozau deja o creştere a numărului de cazuri la toamnă ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare – 61,9 % din populaţie cu schema completă – un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni.
O parte din scepticismul faţă de vaccinare a fost atribuit Partidului Libertăţii (FPÖ, de extremă dreapta), cotat cu o intenție de vot de 21%, care consideră restricțiile un atac împotriva libertăţii individuale.
Membri ai acestei formațiuni au pus de asemenea la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.