Sari direct la conținut

Tratamentul Eli Lilly, mai eficient pentru slăbire decât Ozempic – studiu / Ce efecte secundare au apărut?

HotNews.ro
Un medicament al companiei farmaceutice americane Eli Lilly, Mounjaro, obține o pierdere în greutate mai mare decât cel mai bine vândut Ozempic al grupului danez Novo Nordisk, potrivit primului studiu care compară direct eficacitatea acestor două tratamente la pacienții obezi sau supraponderali, potrivit AFP.
Persoane care sufera de obezitate, Foto: Jeffrey Isaac Greenberg 13plus / Alamy / Profimedia Images
Persoane care sufera de obezitate, Foto: Jeffrey Isaac Greenberg 13plus / Alamy / Profimedia Images

Pacienții care au primit Mounjaro au fost „mai susceptibili de a obține o pierdere în greutate de 5%, 10% sau 15% sau mai mult”, comparativ cu cei care au primit Ozempic, potrivit studiului publicat luni în revista JAMA. Iar acești pacienți care au primit Mounjaro „au înregistrat reduceri mai mari de greutate la 3, 6 și 12 luni”, adaugă studiul.

În detaliu, pacienții care au primit Mounjaro au pierdut, de exemplu, în medie aproximativ 15% din greutatea lor după un an, comparativ cu aproximativ 8% pentru Ozempic, potrivit studiului.

Studiul a analizat datele a peste 18.000 de adulți din Statele Unite între mai 2022 – luna în care Mounjaro a fost aprobat – și septembrie 2023.

Ozempic, la rândul său, a fost aprobat în 2017, dar în ultimii ani a devenit un adevărat fenomen, promovat pentru proprietățile sale de slăbire de celebrități și pe rețelele sociale.

Aceste două tratamente administrate prin injectare sunt aprobate de autoritățile sanitare pentru tratarea diabetului de tip 2, dar studiul a inclus și pacienți fără această afecțiune. Întrucât aceste medicamente s-au dovedit a fi eficiente în ceea ce privește pierderea în greutate în cadrul studiilor clinice, medicii le pot prescrie în afara ghidurilor oficiale.

Efecte secundare

În acest studiu, aproximativ jumătate dintre pacienți nu aveau diabet de tip 2. Acești pacienți au beneficiat, de asemenea, de o pierdere în greutate mai mare, din motive care nu sunt încă pe deplin înțelese, potrivit studiului.

Au fost observate efecte secundare, în special gastrointestinale – obstrucție intestinală, pancreatită… – dar nu au fost mai frecvente cu un tratament decât cu celălalt.

O mare parte dintre pacienți au încetat să mai ia medicamentul pe parcursul studiului, care nu precizează dacă acest lucru a fost urmat de o creștere a greutății, așa cum s-a raportat în alte studii.

Sunt necesare cercetări suplimentare privind motivele acestor întreruperi, inclusiv rolul efectelor secundare sau costul ridicat al acestor tratamente, potrivit studiului.

Ozempic și Mounjaro aparțin unei clase de tratamente care imită un hormon intestinal (GLP-1). Aceste medicamente de nouă generație, care permit o pierdere în greutate mult mai mare decât predecesoarele lor, oferă speranță pentru milioane de oameni și profituri astronomice pentru companiile farmaceutice.

INTERVIURILE HotNews.ro