Sari direct la conținut

China mediază realizarea unității palestiniene. Hamas și Fatah au convenit să formeze un guvern de uniune națională

HotNews.ro
China mediază realizarea unității palestiniene. Hamas și Fatah au convenit să formeze un guvern de uniune națională
Semnarea declarației de la Beijing de către reprezentanții Fatah și Hamas Foto: Pedro Pardo / AP / Profimedia

Facţiunile palestiniene, inclusiv rivalii din Hamas şi Fatah, au convenit să pună capăt disensiunilor pe care le au şi să formeze un guvern interimar de uniune naţională în urma unor negocieri purtate în China, care s-au încheiat marţi, a anunţat ministrul chinez de externe, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Declaraţia de la Beijing a fost semnată la ceremonia de închidere a unui dialog de reconciliere între 14 facţiuni palestiniene, care a avut loc în capitala Chinei în perioada 21-23 iulie.

Eforturile anterioare ale Egiptului şi ale altor ţări arabe de a reconcilia Hamas şi Fatah nu au reuşit să pună capăt celor 17 ani de conflict pentru împărţirea puterii, care au slăbit aspiraţiile politice palestiniene. Rămâne de văzut dacă acest acord va supravieţui realităţilor de pe teren.

Guvernare comună în Gaza și Cisiordania

Reuniunea a avut loc pe fondul încercărilor mediatorilor internaţionali de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, unul dintre punctele de blocaj fiind planul „de a doua zi” – modul în care enclava condusă de Hamas va fi guvernată odată cu încheierea războiului care a început la 7 octombrie.

Hussam Badran, un oficial de rang înalt din Hamas, a declarat că cel mai important punct al Declaraţiei de la Beijing a fost formarea unui guvern palestinian de uniune naţională pentru gestionarea afacerilor palestinienilor. „Acest lucru creează o barieră formidabilă împotriva tuturor intervenţiilor regionale şi internaţionale care încearcă să impună realităţi împotriva intereselor poporului nostru în gestionarea afacerilor palestiniene postbelice”, a declarat Badran.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivul său este să distrugă gruparea Hamas, susţinută de Iran, şi se opune ca aceasta să aibă vreun rol într-o administraţie postbelică în Gaza.

„În loc să respingă terorismul, (liderul Fatah) Mahmoud Abbas îi îmbrăţişează pe criminalii şi violatorii din Hamas, dezvăluindu-şi adevărata faţă. În realitate, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece dominaţia Hamas va fi zdrobită, iar Abbas se va uita la Gaza de la distanţă. Securitatea Israelului va rămâne exclusiv în mâinile Israelului”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz pe X.

Badran a declarat că guvernul de uniune naţională va gestiona afacerile palestinienilor din Gaza şi Cisiordania, va supraveghea reconstrucţia şi va pregăti condiţiile pentru alegeri. În prezent, Hamas conduce Gaza, iar Fatah formează coloana vertebrală a Autorităţii Palestiniene, care are un control limitat în Cisiordania ocupată de Israel.

Influența în creștere a Chinei în Orientul Mijlociu

Detaliile acordului nu stabilesc un calendar pentru formarea unui nou guvern. În martie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care conduce Fatah, a numit un nou guvern condus de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Mohammad Mustafa.

Cu toate acestea, acordul marchează o lovitură diplomatică pentru Beijing şi pentru influenţa sa în creştere în Orientul Mijlociu, după ce anul trecut a intermediat un acord de pace revoluţionar între duşmanii regionali de lungă durată Arabia Saudită şi Iran.

„Principala realizare este de a clarifica faptul că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în timpul ceremoniei de încheiere.

„China speră sincer că facţiunile palestiniene vor obţine independenţa Palestinei la o dată apropiată, pe baza reconcilierii interne, şi este dispusă să consolideze comunicarea şi coordonarea cu părţile relevante pentru a lucra împreună la punerea în aplicare a Declaraţiei de la Beijing la care s-a ajuns astăzi”, a transmis ministrul.

Cel mai „proeminent punct” este acordul privind formarea unui guvern interimar de reconciliere naţională pentru guvernarea postbelică în Gaza, a subliniat Wang. Comunitatea internaţională ar trebui să sprijine eforturile de formare a unui guvern palestinian interimar pentru a controla Gaza şi Cisiordania, a adăugat el.

Hamas şi Jihadul Islamic nu sunt membre ale OEP, cel mai înalt organism de decizie al palestinienilor, dar cer ca orice acord de unitate să includă organizarea de alegeri pentru parlamentul OEP pentru a le asigura includerea. Grupările islamiste sunt în dezacord cu actuala OEP în privinţa acordurilor de pace cu Israelul.

O rivalitate de aproape 25 de ani

„Această declaraţie vine într-un moment important, deoarece poporul nostru se confruntă cu un război genocidar, în special în Fâşia Gaza”, a declarat Badran, citat într-un comunicat.

Facţiunile rivale Hamas şi Fatah s-au întâlnit pentru prima dată la Beijing în aprilie pentru a discuta despre eforturile de reconciliere pentru a pune capăt celor aproximativ 17 ani de dispute, fiind prima dată când o delegaţie Hamas a fost văzută public vizitând China de la începutul războiului din Gaza.

A doua rundă de discuţii, planificată iniţial pentru luna trecută, a fost amânată, ambele facţiuni învinovăţindu-se reciproc pentru asta. Facţiunile palestiniene, care se duşmănesc de mult timp, nu au reuşit anterior să îşi aplaneze disputele politice după ce luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Gaza într-un scurt război în 2007.

În ultimele luni, oficialii chinezi au intensificat acţiunile de susţinere a palestinienilor în cadrul forumurilor internaţionale, solicitând o conferinţă de pace israeliano-palestiniană la scară mai largă şi un calendar specific pentru punerea în aplicare a unei soluţii cu două state.

INTERVIURILE HotNews.ro