Sari direct la conținut

Ciolacu, discuții cu Viktor Orban despre Schengen și un proiect strategic: O legătură feroviară de mare viteză Budapesta–București

HotNews.ro
Intalnire Marcel Ciolacu - Viktor Orban / Sursa foto: Marcel Ciolacu - Facebook
Intalnire Marcel Ciolacu - Viktor Orban / Sursa foto: Marcel Ciolacu - Facebook

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri cu Viktor Orban, premierul Ungariei, țară care deține președinția Consiliului UE în acest semestru, ocazie cu care a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. În plus, premierul spune că s-a convenit și realizarea unui proiect strategic – o legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București.

La întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și Viktor Orban, care a avut loc vineri dimineața la Vila Lac, a participat și liderul UDMR Kelemen Hunor, potrivit informațiilor publicate de premier pe pagina personală de Facebook.

  • „Am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.
  • Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

România și Bulgaria sunt în Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime

România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen.

Prima schimbare care va fi observată de cei care doresc să călătorească în afara graniței, în state din Schengen, este că nu vor mai trebui să prezinte actele de identitate la controlul de frontieră de pe cele 17 aeroporturi și porturi.

Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, nu vor mai fi supuse controlului la frontieră aşa cum se întâmpla până acum. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare.

Când intrăm cu granițele terestre

Un calendar precis nu poate fi indicat încât Austria continuă să-și manifeste opoziția și să blocheze procedura de aderare deplină. Autoritățile române au afirmat în repetate rânduri că doresc să încheie procedura până la finalul anului.

În Austria vor avea loc alegeri legislative în această toamnă, motiv pentru care analiștii spun că sunt puține șanse privind o schimbare de politică a guvernului condus de Karl Nehammer, care a făcut din migrație una din principalele teme publice.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă aderarea parțială a României și Bulgariei la spațiul Schengen, cu o zi înainte ca cetățenii celor două țări să nu mai fie supuși controlului de frontieră la aeroporturi și porturi.

Consiliul European va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen. Comisia Europeană, condusă de von der Leyen, va continua să ofere Președinției

Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024.

Încă din 2011, Comisia Europeană a confirmat, în rapoartele de evaluare Schengen, că Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele pentru a face parte pe deplin din spațiul Schengen și a sprijinit activ acest proces.

Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetățenii europeni, a mai subliniat Comisia Europeană.

Cine face parte din Schengen

Spațiul Schengen este un format dintr-un grup de țări din Europa care și-au desființat granițele. Aceasta înseamnă că puteți călători din Germania în Franța, de exemplu, fără a fi necesar să vă prezentați pașaportul din nou și din nou. Astfel, puteți călători cu ușurință dintr-o țară în alta, ceea ce face călătoria prin Europa mult mai ușoară.

Aceste țări sunt: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia , Spania, Suedia și Elveția.

De duminică, 31 martie, lor li se adaugă România și Bulgaria.

INTERVIURILE HotNews.ro