Sari direct la conținut

Și copiii pot face accident vascular cerebral, iar bebelușii au risc mai mare decât adolescenții! Semnele care îl anunță

HotNews.ro
copil durere de cap
Problemele de echilibru și dificultăți la mers sau vedere dublă, durerile de cap bruște, impun un consult medical. Sursa foto: Kiosea39 | Dreamstime.com

Adesea asociat cu vârstnicii, accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune care poate apărea și la bebeluși și copii. Accidentul vascular cerebral se clasează printre primele 10 cauze de deces la copii. Detaliem manifestările posibile care ar trebui să pună în gardă părinții.

Creierul nu poate supraviețui mult timp fără flux sanguin. Dacă o zonă a creierului rămâne fără oxigen sau energie, poate fi rănită sau chiar să moară.

Când un vas de sânge din creier este rănit, țesutul creierului din jurul său pierde aportul de sânge și suferă, de asemenea, leziuni, iar accidentul vascular cerebral este o leziune a creierului sau a vaselor de sânge din creier.

Chiar dacă este mai puțin frecvent la sugari și la copii decât la adulți, fiind considerat boală rară în cazul acestora, accidentul vascular cerebral se poate produce și poate avea consecințe grave asupra dezvoltării celor mici, motiv pentru care necesită o intervenție rapidă și adecvată.

Bebelușii au un risc mai mare de AVC decât adolescenții

Accidentul vascular cerebral se clasează printre primele 10 cauze de deces la copii. Cei mici pot suferi accidente vasculare cerebrale ischemice (cauzate de un flux sanguin insuficient) sau hemoragice (cauzate de sângerare în creier). Bebelușii prematuri pot avea sângerări cerebrale, deoarece vasele lor de sânge sunt foarte fragile.

În cazul bebelușilor, sângele care se coagulează mai ușor decât în cazul copiilor mai mari, iar asta poate provoca un accident vascular cerebral. Anumite boli de sânge, cum ar fi hemofilia, anemia cu celule falciforme, cunoscută și sub numele de siclemie pot provoca un accident vascular cerebral. Bolile genetice care afectează vasele de sânge pot provoca un AVC la copiii de orice vârstă.

Alți copii ar putea avea un accident vascular cerebral după leziuni ale capului sau gâtului. Copiii cu probleme cardiace sunt, de asemenea, expuși riscului de-a face AVC, denumit și stroke.

Accidentul vascular cerebral la copii poate provoca dizabilități neurologice, cu risc de tulburări cognitive și motorii permanente pe termen lung.

Aproximativ 65% dintre copiii cu AVC perinatal (acest tip de AVC afectează aproximativ 1 din 1.000 până la 1 din 3.000 de copii la naștere, potrivit datelor furnizate de Asociația Americană de Stroke) vor avea dizabilități neurologice permanente.

Acestea pot include slăbiciune unilaterală (paralizie cerebrală), epilepsie, dificultăți de vorbire și limbaj, deficiențe de vedere, probleme de învățare și memorie și modificări de comportament.

Accidentul vascular cerebral, o urgență medicală și în cazul copiilor!

Uneori este greu de spus dacă un copil are un accident vascular cerebral, deoarece bebelușii și copiii mai mici nu pot comunica ce li se întâmplă. Există însă mai multe semne și simptome de avertizare pe care părinții ar putea să le observe.

În cazul nou-născuților pot apărea convulsii pe o parte a corpului. Poate fi prezentă o somnolență atât de severă încât copilul nu se trezește pentru a se hrăni în mod normal, slăbiciune sau rigiditate pe o parte a corpului sau la un braț sau la un picior.

Alți copii pot avea întârzieri de dezvoltare. În cazul copiilor mai mari pot apărea dificultăți la vorbire, respectiv o vorbire neclară („ca și cum ar fi beți”) sau rostirea unor cuvinte care nu au sens. Alte simptome sunt: vertij, probleme de echilibru și dificultăți la mers sau vedere dublă, dureri de cap bruște și diferite de durerile de cap obișnuite ale copilului.

Orice părinte care observă aceste semne trebuie să sune la urgență. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală și trebuie intervenit cât mai repede posibil!

În unele cazuri, tratamentul de urgență poate fi posibil pentru a opri agravarea accidentului vascular cerebral dacă se pune un diagnostic în primele ore după începerea accidentului vascular cerebral.

Medicii pediatri sunt cei care pot examina copilul și în funcție de ceea ce constată pot cere efectuarea unei tomografii computerizată sau a unui RMN, teste cardiace, inclusiv un EKG și teste de sânge pentru tulburări de coagulare.

Adesea este necesar un consult efectuat de un neurolog pediatru și poate fi nevoie și de prezența altor specialiști pentru a ajuta la identificarea cauzei accidentului vascular cerebral, inclusiv a medicilor de terapie intensivă, hematologilor, neurochirurgilor, radiologilor intervenționali și medicilor de reabilitare -specialiști în recuperare fizică.

Tratamente și rezultate pe termen lung la copiii cu AVC sunt diferite

Chiar dacă accidentul vascular cerebral ischemic arterial în timpul copilăriei este rar și copiii au un prognostic general mai bun datorită plasticității lor cerebrale, mortalitatea accidentului vascular cerebral la copii este încă de 10%. Majoritatea copiilor suferă de dizabilitate pe tot parcursul vieții, arată Organizația europeană de Stroke.

În comparație cu populația adultă cu accident vascular cerebral, copiii cu AVC acut sunt adesea diagnosticați greșit sau cu întârziere. Deficitele neurologice pot fi dificil de identificat la copiii mici, deoarece simptomele sunt adesea nespecifice și accidentele vasculare cerebrale sunt frecvent însoțite de convulsii.

În stadiile incipiente ale unui accident vascular cerebral, tratamentul copilului se concentrează pe sprijinirea fluxului sanguin către creier. Tratamentul poate fi o combinație de mai multe medicamente anticoagulante și vitamine speciale.

Copiii cu siclemie și accident vascular cerebral pot avea nevoie de transfuzii. Dacă accidentul vascular cerebral provoacă convulsii, copilul poate avea nevoie și de medicamente anticonvulsivante.

Neuroradiologie intervențională, în care medicul poate plasa un cateter în interiorul vasului de sânge afectat pentru a ajuta la repararea zonei anormale sau plasarea unui cateter pentru a îndepărta cheaguri mari din vasele de sânge pentru a ajuta la restabilirea fluxului sanguin esențial către creier, poate fi o opțiune. Sunt și alte procedure chirurgicale ce pot fi folosite, însă tipul de intervenție chirurgicală depinde însă de cauza accidentului vascular cerebral.

Recuperarea post AVC la copii este extrem de importantă, iar medicii întocmesc un plan de recuperare. În general, creierul în creștere al unui copil are șanse mai mari de a se recupera după un accident vascular cerebral decât creierul unui adult.

Diagnosticul și tratamentul prompt pot minimiza riscul de probleme de durată, iar reabilitarea timpurie poate ajuta la maximizarea recuperării.

Prin terapie fizică, logopedică și ocupațională, mulți copii pot progresa la 6-12 luni după accidentul vascular cerebral. Dar la fel ca și în cazul adulților, fără un tratament prompt și adecvat, accidentul vascular cerebral poate pune viața copiilor în pericol.

Sursă foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro