Nicușor Dan despre modificările propuse de Ministerul Culturii la Legea monumentelor: Vor spori corupția din Direcțiile pentru Cultură care și așa funcționează foarte prost
Modificările propuse de Ministerul Culturii la Legea monumentelor, care vizează scoaterea Comisiei Naționale/Comisiilor Zonale din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate și cele de protecție a monumentelor, vor spori corupția din Direcțiile pentru Cultură care și așa funcționează foarte prost, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru HotNews.ro.
”A fost câștig când în lege s-a introdus un filtru suplimentar, obligativitatea ca proiectele să fie discutate în Comisia Națională/Comisiile Zonale înainte de avizare pentru că există directori ai Direcțiilor de cultură care au actionat flagrant impotriva patrimoniului construit pe care ar fi trebuit sa-l apere, cel din București este unul dintre ei, și ar fi păcat ca această prevedere să nu rămână în lege”, a explicat Nicușor Dan.
În ceea ce privește demolarea parțială a monumentelor, introdusă prin proiectul de Ordonanță, primarul general spune că tratatele internaționale pentru protecția monumentelor precizează că autenticitatea unui monument ține de integralitatea sa.
”Există mai multe tratate internaționale de protecția monumentelor, între care, cea mai importantă, carta de la Veneția, care spune explicit că autenticitatea unui monument ține de integralitatea sa și, mai mult, de contextul în care el este amplasat. Deci să păstrezi o fațadă dintr-un monument este ceva ce tratatele internaționale de protecția monumentelor resping din start”, a declarat Nicușor Dan.
Modificările propuse
Principalele prevederi în proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, până în 30 august, sunt:
- Art. 34: Membrii comisiilor zonale, exceptând arhitecții șefi și supleanții lor, fac parte din categoria personalului de specialitate atestat, potrivit legii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil.
- Art. 34 cu 2: Serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii.
- Poate fi avizată și autorizată, conform legii, desființarea parțială a monumentelor istorice, în baza unui studiu istorico-științific de fundamentare privind evaluarea culturală a imobilului asupra căruia a fost instituit regimul juridic de monument istoric și a relației acestuia cu contextul lui, conținând restricții și permisivități de intervenție și realizat de personal de specialitate atestat ca parte a unei documentații avizate conform propunerilor comisiilor de specialitate.
- Printre intervențiile asupra monumentelor, actul normativ prevede: lucrări de conservare, construire, extindere, consolidare, desființare parțială, restructurare, amenajări peisagistice și de punere în valoare, care modifică substanța sau aspectul monumentelor istorice.
Citește aici punctele de vedere ale experților consultați de HotNews.ro pe aceste modifiări.