Sari direct la conținut

Pesta micilor rumegătoare continuă să se extindă. În numai o lună a ajuns la 60 de focare

HotNews.ro
Oi, Foto: Hotnews
Oi, Foto: Hotnews

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmite că există 60 de focare active a pestei micilor rumegătoare, boală foarte gravă care afectează oile și caprele. Primul focar a fost identificat în urmă cu o lună, pe 19 august. De atunci numărul focarelor a crescut constant.

„În data de 19.08.2024, în România evoluează 60 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 37 de exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 232.927 de animale existente”, se spune într-un comunicat al ANSVSA.

Focarele se află în patru județe fiind distribuite astfel:

  • în județul Tulcea sunt 49 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 28 de exploatații non profesionale cu un total de 212.973 animale;
  • în județul Constanța sunt 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.865 de animale;
  • în județul Timiș un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 de animale;
  • în județul Ialomița un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale.

Crescătorii de ovine trebuie să respecte reguli suplimentare privind exportul animalelor. „În paralel, ANSVSA își continuă demersurile pentru renegocierea condițiilor sanitare veterinare, atât cu țările de destinație existente, cât și cu altele noi”, precizează Autoritatea.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile și caprele, mortalitatea în cazul animalelor infectate putând ajunge la 70%.

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat pe 19 iulie, la o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, însă primele cazuri de îmbolnăvire au apărut încă din 11 iulie.

Pe 1 august, numărul focarelor ajunsese deja la 37, iar ministrul Agriculturii și președintele ANSVSA au avut o întrevedere cu reprezentanții crescătorilor de ovine.

Soluția propusă de oficialii guvernamentali a fost ca crescătorii de ovine să nu mai scoată oile la pășunat pentru o perioadă de trei săptămâni.

„Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele și să oprească transportul intern de animale”, se spunea într-o postare pe contul de Facebook al ministerului.

INTERVIURILE HotNews.ro