HARTA localităților din România unde au apărut cei mai mulți locuitori chiar înaintea alegerilor locale din 2024 / 180.000 de rezidenți noi, în condițiile în care unele alegeri s-au câștigat la limită
O analiză a Expert Forum arată că de la începutul anului și până în 10 aprilie, înainte de alegerile locale 2024, au fost înregistrate peste 180.880 de vize de reședință, cu aproape 100.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2023. 59% dintre reședințe au fost stabilite în mediul rural. „Este greu de înțeles de ce aceste schimbări au loc cu predilecție în anumite județe și localități și de ce se înregistrează diferențe atât de mari între județe și regiuni”, punctează cei de la Expert Forum.
Analiza arată și că se observă o creștere a numărului de reședințe stabilite în 2024 și comparativ cu alegerile anterioare.
„Față de perioada analizată din 2020 – an electoral – se constată o creștere de mai mult de trei ori a numărului de reședințe stabilite. Reținem totuși că anul 2020 poate reprezenta o excepție, întrucât cetățenii au fost limitați de pandemie în a se muta. Totuși, o creștere se vede și față de lunile dinaintea alegerilor din 2016”, scriu cei de la Expert Forum.
Jumătate din vizele de la sate au fost stabilite în doar 10 județe
50% dintre reședințele din mediul rural au fost stabilite în doar 10 județe, punctează autorii analizei.
„Raportat la numărul de alegători din fiecare județ, cele mai multe vize de reședință (procentual) în mediul rural s-au stabilit în Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara sau Giurgiu. Există diferențe semnificative între numărul de reședințe stabilite în aceste județe și altele precum Iași, Neamț, Covasna sau Argeș”, conform Expert Forum.
„În mediul rural, media numărului de reședințe stabilite raportat la numărul de alegători dintr-o localitate e de aproximativ 2%. În 124 localități, procentul de reședințe din numărul total de alegători raportat de AEP depășește 10% – din acestea, în 21 localități depășește 25%. În total, în 4% din localități procentul este mai mare de 10%, iar în aproape 96% este de sub 10%”, se arată în analiză.
„Aceste date pot sugera că în unele zone partidele politice sunt mai active în a atrage cetățeni pentru a vota cu candidații lor”
Cei de la Expert Forum punctează că unele dintre localitățile unde s-a înregistrat un număr mare de vize de reședință au potențial turistic, „ceea ce poate explica de ce au loc aceste mutări înainte de alegeri”, pentru că sunt oameni care „poate își doresc să voteze în localitatea respectivă și nu au viza de reședință”.
„Cu toate acestea, este greu de înțeles de ce aceste schimbări au loc cu predilecție în anumite județe și localități și de ce se înregistrează diferențe atât de mari între județe și regiuni. Aceste date pot sugera că în unele zone partidele politice sunt mai active în a atrage cetățeni pentru a vota cu candidații lor”, punctează autorii studiului.
Circumscripțiile cu cel mai mare procent de reședință raportat la numărul de alegători se regăsesc în județele Mehedinți și Caraș Severin. Cu toate acestea, localitatea cu cel mai ridicat procent este Bâra (Timiș), care are 256 de alegători înregistrați și a avut 233 de reședințe stabilite la începutul anului (91%). Urmează Bulzeștii de Sus (HD – 62%), Brebu Nou (CS – 57%), Bătrâna (HD – 55%), Godeanu (MH – 53%) și Brebu (50%).
„Datele ne arată că în unele localități creșterea este semnificativă, ceea ce poate indica un impuls pentru înregistrarea unor alegători cu scopul de a obține beneficii electorale, ceea ce întărește concluziile anterioare. Există localități unde diferențele față de perioada similară din 2023 sunt semnificative, cu creșteri de mii%”, conform Expert Forum.
Primele 20 de localități ca procent de creștere a vizelor de reședință:
„Nu este clar în toate cazurile cu număr mare de rezidenți înregistrați dacă aceștia pot afecta rezultatul alegerilor – mai ales că nu putem cunoaște nici opțiunile lor electorale. Putem concluziona totuși pe baza datelor analizate că în unele dintre aceste localități un flux de noi alegători are un potențial foarte ridicat de a influența balanța electorală”, conform analizei.
Creșteri ale vizelor de reședință se observă atât în localități cu primari PNL, cât și în cele cu primari PSD: „Așadar, pare că ambele partide profită de acest tip de mecanism”, concluzionează cei de la Expert Forum.
Persoanele care nu au documente care să dovedească șederea într-o localitate, nu pot vota pentru autoritățile locale din respectiva localitate, potrivit legii. Ca să voteze când sunt alegerile locale și parlamentare trebuie să obțină reședința, prin viza de flotant, și, opțional, să se înregistreze în Registrul Electoral, potrivit Expert Forum.