Sari direct la conținut

Obiectivul de stocare a gazelor, de 90% din capacitate, a fost atins cu două luni mai devreme

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES

Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a umple instalațiile de stocare a gazelor la 90% din capacitate, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Comisiei Europene. Practic, acest obiectiv a fost atins cu 10 săptămâni mai devreme, în condițiile în care termenul limită era 1 noiembrie.

Este pentru al doilea an la rând când depozitele de gaze au fost umplute cu două luni mai devreme. Anul trecut, țările UE au atins obiectivul de 90% la 18 august, precizează Comisia.

Regulamentul privind stocarea gazelor (UE/2022/1032) din iunie 2022 a stabilit un obiectiv obligatoriu al UE de umplere cu 90% a instalațiilor de depozitare până la 1 noiembrie, în fiecare an.

Stocarea de gaze este esențială pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa, deoarece poate acoperi până la o treime din cererea de gaze a UE în timpul iernii. Cifrele publicate de Gas Infrastructure Europe (GIE) arată că nivelurile de stocare a gazelor au atins 1.025 TWh, adică 90,02% din capacitatea de stocare. Este echivalentul a puțin sub 92 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale.

În România, depozitele sunt pline în proporție de 90,5%

Depozitele de gaze din România sunt pline, în acest moment, în proporție de 90,5%, aflându-se aproape de media UE.

Capacitatea de stocare în România este de circa 34 TWh de gaze naturale, aproximativ 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă aproape 30% din consumul anual. Cam aceasta este și media UE. În UE, prognozele indică faptul că stocurile de gaze vor atinge vârful la aproximativ 1.173 TWh, cu puțin peste capacitatea tehnică a infrastructurii.

Energynews.pro arată că rezervele de gaze din Europa se apropie deja de capacitatea maximă, stârnind îngrijorări cu privire la gestionarea aprovizionării în timpul iernii.

INTERVIURILE HotNews.ro