Sari direct la conținut

Rusia îl acuză pe președintele României de „reabilitarea” unor criminali naziști / Cum răspund autoritățile de la București

HotNews.ro
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis joi că „unii învaţă din istorie şi fac pace, alţii încearcă în mod constant să-şi constrângă, să agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani” după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că „reabilitează criminali naziști”, relatează News.ro.

„Unii învaţă din istorie şi fac pace, alţii încearcă în mod constant să-şi constrângă, să agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani. Un alt model este că ei mint, distorsionează şi manipulează în mod constant”, a transmis joi Ministerul român al Afacerilor Externe pe „X”, fosta rețea Twitter.

Reacția MAE vine după ce Ambasada Rusiei la Bucureşti a publicat miercuri seara declaraţii ale Mariei Zaharova.

„Despre declaraţiile calomnioase ale Preşedintelui României. Pe data de 23 august, cu ocazia datei revizioniste anunţate în Uniunea Europeană, ‘Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor nazismului şi comunismului’, Preşedintele României, Klaus Iohannis, ne-a calomniat ţara, atribuind Uniunii Sovietice, alături de Germania hitleristă, responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi – nu vă veţi crede – a Holocaustului”, a transmis Zaharova.

„Vorbim de insinuări blasfematoare şi deliberat false. Klaus Iohannis şi cei care i-au scris acest lucru ar trebui să-şi reamintească, în primul rând, ‘Acordurile de la München’ din 1938, care de fapt i-au dat lui Adolf Hitler semnalul de a pune mâna pe Europa, precum şi participarea activă a armatei române în anii 1941-1944 în războiul împotriva Uniunii Sovietice de partea Germaniei, genocidul romilor şi evreilor efectuat de statul român”, a afirmat Zaharova. 

Purtătoarea de cuvânt a MAE, acuzații pe bandă rulantă la adresa președintelui Iohannis

Ea contiunat:

„În doar trei zile, din 22 octombrie până în 24 octombrie 1941, în Odesa ocupată, la ordinul lui Ion Antonescu, 22.000 de civili, majoritatea de naţionalitate evreiască, au fost împuşcaţi, spânzuraţi şi arşi de vii”, invocând acţiuni  de la acea vreme ale”regimului profascist de la Bucureşti şi ale militarilor români”. 

„Poate că Klaus Iohannis ar vrea să spună ceva despre asta? Sau totul este conceput pentru generaţia de ‘TikTok’, pentru care doar numărul de clicuri de sub videoclipuri este important? Ei nu cunosc istoria. Atunci aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară. Aceste planuri au fost dejucate doar de Uniunea Sovietică cu preţul unor eforturi eroice incredibile şi a milioane de victime”, a pretins ea.

„Din păcate, conducerea actuală a României nu numai că nu încearcă să înveţe lecţii din trecut, dar se îmbarcă şi pe calea alunecoasă a distorsionării istoriei şi a reabilitării criminalilor nazişti. Acest lucru nu va duce la niciun bine”, a conchis Zaharova.

Ce a transmis președintele României pe 23 august

În 23 august, de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului prpreşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care afirmă că acesată zi „reprezintă un prilej de amintire şi omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european şi a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunţat să lupte împotriva acestora, pentru democraţie şi libertate”.

„În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate  pentru interesele unor regimuri criminale”, a amintit Klaus Iohannis.

„Politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid, la deportări, la despărţirea familiilor, la foamete şi numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici şi traume care au afectat generaţii întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia şi cu persecuţiile regimurilor totalitare”, mai scria preşedintele român.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro