INTERVIU – Aurelia Mihai, despre ce face timpul cu operele de artă și umanismul monumental
Aurelia Mihai vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre proiectul ei „Monuments In Time”, pe care îl dezvoltă de mai mulți ani, despre explorarea miturilor și a monumentelor în contextul contemporan.
Artistă de origine română stabilită în Germania, ea a fost distinsă cu numeroase premii și burse internaționale de-a lungul carierei, pentru lucrările care vorbesc despre fenomene și evenimente culturale, sociale și politice contradictorii. Deși activitatea sa este bine-cunoscută și apreciată pe scena germană, proiectul „Monuments In Time” oferă publicului român oportunitatea de a descoperi sau redescoperi opera unei artiste de renume internațional, după cea mai recentă expoziție personală a sa la București, la MNAC în 2009.
Artista explorează în opera ei teme precum monumentul și mitul, identitatea culturală, migrația, apartenența și utopia. Sensibile la aspecte sociale critice, lucrările ei pun în prim-plan noțiunea de umanitate într-un sens larg. Intervenții video, fotografice și performative, cu referințe istorice și sociale, combină descoperirile științifice cu amintiri subiective și procese de creație pentru a răspunde unui context global actual. Invitându-ne în universul critic și totodată intim și imersiv al lucrărilor artistei, expoziția reflectă și pune în legătură forme ale diferitelor monumente existente și imaginate din opera sa, în relație cu timpul, spațiul, istoria și natura.
Proiectul „Monuments In Time” a avut un derivat propus de artistă pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția de anul acesta. Acela a fost finalist.