A durat trei ani ca o familie să-și renoveze casa veche de 100 ani, în care a respectat arhitectura originală
Nu e tocmai simplu să renovezi o casă de la țară, mai ales dacă încerci să-i păstrezi autenticitatea, dar și să o aduci în prezent cu utilitățile și gradul de confort. S-a convins de acest lucru designerul de interior Mihaela Cetanaș, după un proiect care s-a întins pe durata a trei ani de zile. Rezultatul a meritat însă așteptarea: casa veche de 100 de ani este astăzi o adevărată bijuterie, cu interioare cottage charm, în nuanțe elegante și boeme, deopotrivă.
Casa se află în zona rurală a județului Mureș, are venerabila vârstă de un secol și o suprafață de 100 metri pătrați. Execuția proiectului propriu-zis și amenajarea interiorului au durat cam doi ani de zile. Mihaela Cetanaș, design de interior în cadrul MCD Studio, își amintește că atunci când a văzut pentru prima dată casa, a crezut că are de-a face cu o structură robustă. Realitatea de pe șantier i-a demonstrat contrariul. Prima decopertare serioasă a scos la iveală zidurile fragile care au avut nevoie, în final, de o reconsolidare totală. Apoi, echipa de muncitori cu care începuse colaborarea s-a dovedit a nu fi foarte serioasă, lucru care a dus, invariabil, la întârzieri. După înlocuirea meseriașilor, proiectul a reintrat în graficul normal.
Primul an a fost dedicat evaluării, planificării și proiectării. Mihaela a regândit complet interiorul casei, astfel încât spațiul să corespundă nivelului de confort cerut de proprietari. Pentru a câștiga mai multă suprafață utilă, a propus construcția unei mansarde în locul podului ventilat. A fost nevoie, desigur, de verificarea în prealabil a structurii clădirii. Au urmat apoi introducerea spațiului necesar pentru casa scării și proiectarea băilor. Parterul este compus din hol, sufragerie cu bucătărie, baie de serviciu, dormitor, baie matrimonială și dressing. La mansardă sunt un alt dormitor, baie și un spațiu destinat socializării.
Renovările au ținut cont de arhitectura originală a casei
Mihaela a colaborat cu un arhitect specializat în restaurarea caselor vechi pentru planificare și restaurarea propriu-zisă, ca să fie sigură că lucrurile ies ca la carte. O parte din brief-ul proprietarilor, cât și dorința Mihaelei, a fost ca materialele de construcții și finisajele folosite în timpul renovărilor să respecte arhitectura originală a casei, până la ultimul detaliu.
Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de home&living www.lovedeco.ro