Cazul Sf. Pantelimon. Judecătorii care le-au eliberat pe cele două doctorițe spun că fapta de care au fost acuzate „nu a fost sub nicio formă comisă cu intenție”
Lăsarea în libertate a celor două doctorițe de la Spitalul Sf Pantelimon acuzate de procurori de omor calificat premeditat în cazul unui pacient este motivată de Curtea de Apel București prin faptul că „nu există nicio altă probă” din care ar rezulta infracțiunea, în afară de afirmațiile unor martori”.
Cele două doctorițe de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din București au fost eliberate din arestul preventiv în 20 august, printr-o hotărâre a Curții de Apel București. În motivarea deciziei, judecătorii spun că nu sunt de acord cu argumentul că unul dintre medici a scăzut doza de noradrenalină pentru a elibera paturile de la ATI.
„Este evident că nu putem fi în niciun caz în situaţia vreunei infracţiuni comise cu intenţie”
„În condiţiile în care nu rămân aproape niciodată paturi libere la secţia ATI, în condiţiile în care decesul unui pacient şi internarea altuia necesită mult mai multă muncă atât pentru medici, cat şi pentru asistenţi, în lipsa altui mobil, este evident că nu putem fi în niciun caz în situaţia vreunei infracţiuni comise cu intenţie. Or, în această situaţie, în condiţiile în care s-ar dovedi culpa inculpatei, acuzaţia ar putea fi doar de tentativă la infracţiunea de ucidere din culpă, care nu este pedepsită de legea penală română” se arată în motivarea instanţei, citată de News.ro.
Judecătorii mai consideră nefondate și probele strânse de procurori cu privire la infracțiunea de omor calificat cu premeditare, spunând că „nu există nicio altă probă” din care ar rezulta infracțiunea, în afară de afirmațiile unor martori.
„Toate aceste declaraţii pe care s-a bazat propunerea de arestare preventivă sunt contradictorii în privinţa aspectelor esenţiale, singura certitudine fiind aceea că inculpatele au intrat în salonul nr. 6. De altfel, declaraţiile pe care s-a bazat propunerea de arestare preventivă sunt total contradictorii cu declaraţiile anterioare ale aceloraşi martore, precum şi cu cele rezultate din convorbirile interceptate ale acestora”, mai scrie în motivare.
Parchetul Tribunalului București le acuză pe cele două doctorițe – arestate preventiv în 8 august – că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. Ele sunt cercetate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.
Citește și:
- ÎNREGISTRĂRI și mărturii din Spitalul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițele ATI inculpate spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și pot muri / Cerea asistentelor să falsifice foile de observație medicală
- Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”
- Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, apoi o reducea din nou – referat procurori
- STENOGRAME. O doctoriță ATI de la Sf. Pantelimon a fost înregistrată de procurori când se bucură că nu poate lua 25 de ani de închisoare ”cum mi-nchipuiam”
- Doctorița numită de procurori „Doamna cu coasa” are 33 de ani, iar colega ei de la Sf. Pantelimon, arestată și ea, are 37 de ani
- Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
- INTERCEPTĂRI Sf. Pantelimon. „Am creieru-n menghină”. Ce vorbeau între ele „Doamna cu coasa” și cealaltă doctoriță ATI când au descins procurorii în spital