Washingtonul și Londra promit să răspundă „de urgenţă” la cererile militare ale Ucrainei
Șefii diplomațiilor din Statele Unite și Marea Britanie au promis miercuri, la Kiev, să răspundă „de urgenţă” solicitărilor Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale, relatează AFP.
Această vizită la Kiev a secretarului de stat american Antony Blinken și a omologului său britanic David Lammy survine într-un moment delicat pentru Ucraina, forțele sale aflându-se în dificultate pe frontul de Est, în pofida ofensivei surpriză lansate la începutul lunii august în regiunea rusească de la graniță Kursk.
Pentru a face faţă avansului rusesc, Kievul cere neîncetat autorizarea pentru a lovi ţinte mai îndepărtate din Rusia folosind rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident, în timp ce Moscova este la rândul ei acuzată că a primit rachete balistice din Iran.
Biden şi Starmer vor discuta despre aceste cereri
„Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient”, a declarat Antony Blinken în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri pe acest subiect.
„Ne-am ajustat și adaptat la nevoile în schimbare, la câmpul de luptă și nu am nicio îndoială că vom continua să facem acest lucru pe măsură ce situația evoluează”, a repetat el.
„Sprijinul nostru nu se va clătina, unitatea noastră nu se va rupe”, a insistat Blinken, adăugând că vizita sa reprezintă un semn al angajamentului pentru „victoria” Ucrainei.
Prezent alături de Blinken la conferința de presă, noul șef al diplomației ucrainene, Andrii Sybiha, a cerut „ridicarea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor americane și britanice împotriva țintelor militare legitime din Rusia”.
Anterior în cursul zilei de miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că „victoria” țării sale în acest război depinde „în mod esențial” de Statele Unite.
Ce le cere Ucraina ţărilor vecine membre NATO
Ucraina le-a cerut totodată miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, scrie AFP.
„Ruşii (…) lovesc din ce în ce mai mult instalaţii din apropierea graniţei cu NATO”, a declarat ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha, care a cerut un „răspuns comun, ferm şi decisiv”.
Doborârea acestor proiectile „ar fi un pas demn şi corect”, a adăugat el.
Ajutoare suplimentare din partea SUA și UK
Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a mai anunțat miercuri la Kiev un ajutor suplimentar de 717 milioane de dolari pentru sectorul energetic ucrainean, devastat de bombardamentele rusești, precum și pentru aprovizionările cu apă potabilă și eforturile de deminare.
Șeful diplomației britanice, David Lammy, al cărui guvern laburist în funcție de numai două luni s-a angajat să rămână unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, a promis să livreze „sute” de rachete antiaeriene, zeci de mii de obuze de artilerie și vehicule blindate până la sfârșitul anului.
El a reiterat totodată angajamentul guvernului său de a furniza Kievului un ajutor economic în valoare de 600 de miliarde de lire sterline (710 milioane de euro).
O altă veste bună din punct de vedere financiar primită miercuri de Ucraina a venit și din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), care a anunțat un acord în vederea deblocării unei noi tranşe de ajutor, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
Va primi Ucraina unda verde? Rusia amenință
Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, au refuzat până în prezent să dea undă verde unor lovituri în profunzime pe teritoriul rus, temându-se de o escaladare care ar putea duce la un conflict direct cu Moscova.
Pentagonul a estimat că o autorizare în acest sens nu ar fi „decisivă” pentru schimbarea cursului războiului.
Chestionat pe acest subiect, la Washington, președintele american Joe Biden a dat asigurări că administraţia sa „lucrează la asta chiar acum”. De altfel, Blinken a spus că „nu exclude” o undă verde.
La rândul său, Kremlinul a ameninţat miercuri că Rusia va da „un răspuns adecvat” dacă Ucraina va fi autorizată să utilizeze aceste arme împotriva teritoriului său.
- Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro