Sari direct la conținut

Cum se simte alergia la paracetamol. Medic: „Utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice“

HotNews.ro
Utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice – astm, rinită, urticarie, dermatite, subliniază medicul FOTO: Shutterstock
Utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice – astm, rinită, urticarie, dermatite, subliniază medicul FOTO: Shutterstock

Deși se întâmplă rar, paracetamolul dă alergie, iar aceasta se poate declanșa oricând și durează toată viața, la fel cum se întâmplă și în cazul altor medicamente. Reacțiile alergice, care pot fi respiratorii, dermatologice sau sistemice, pot apărea în primele 24 de ore după administrare, dar și la câteva zile.

Important e ca, odată ce apar simptomele, să le recunoști și să întrerupi imediat tratamentul, să mergi la medic de urgență și să eviți toată viața orice medicament care conține paracetamol.

Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite analgezice, peste tot în lume, datorită profilului său excelent de siguranță, atunci când e administrat în dozele recomandate.

Află de aici de ce nu trebuie să combini niciodată medicamentele cu alcoolul.

Deși nu face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), așa cum este ibuprofenul, alergia la paracetamol apare adesea în combinație cu intoleranța la AINS.


„Alergia propriu-zisă la paracetamol este destul de rar întâlnită, mult mai rar decât alergia la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În schimb, studii recente au arătat că utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice – astm, rinită, urticarie, dermatite.“Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie


Un studiu efectuat pe un lot de 300.000 de pacienți tineri a arătat că riscul de a dezvolta astm este mai mare cu 50% la cei care administrează ocazional paracetamol și cu 250% la cei care îl utilizează constant, pe termen lung, pentru diferite afecțiuni.

Paracetamolul dă alergie prin mai multe mecanisme

„Mecanismele prin care apare alergia la paracetamol nu sunt pe deplin lămurite. Cu toate acestea, se știe că cel mai frecvent se dezvoltă reacții prin inhibarea ciclooxigenazei, mecanism similar reacțiilor care apar la AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).“Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Ca atare, medicul precizează că riscul cel mai mare de a dezvolta reacții alergice la paracetamol îl au pacienții care sunt alergici la antiinflamatoare nesteroidiene. Cu toate acestea, 97% din pacienții cu alergie la AINS tolerează bine administrarea de paracetamol.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de wellness www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro