Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care PPC devine cel mai mare producător de energie verde din România
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation (PPC) intenționează să preia companiile Felix Renewable Holdings, Tomis Team, Ovidiu Development, MW Team Invest și TMK Hydroenergy Power, potrivit unui comunicat al autorității de concurență.
La începtul lunii august, grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România anul trecut, au anunțat că au încheiat un acord pentru a achiziționa portofoliul de producere a energiei deținut de grupul Evryo (fostul CEZ România), care include cel mai mare parc eolian din România, cel de la Fântânele-Cogealac.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Este vorba de achiziția unui portofoliu de 629 de MW de energie regenerabilă: 600 MW de energie eoliană, 22 MW de energie hidroelectrică, 1 MW de energie solară și 6 MW stocare în baterii în funcțiune.
În plus, PPC preia și 145 MW de active aflate în dezvoltare.
PPC devine astfel cel mai mare producător de energie regenerabilă din România (fără a lua în calcul Hidroelectrica), depășind EDPR.
PPC preia activele de energie regenerabilă ale Evryo pentru 700 de milioane de euro
Acordul are o valoare totală de aproximativ 700 de milioane de euro, iar evaluarea generală este în conformitate cu tranzacțiile anterioare de pe piață, suma totală fiind supusă ajustărilor obișnuite.
- „Achiziția consolidează și mai mult strategia de creștere a Grupului PPC în România și Europa de Sud-Est, prin adăugarea unui portofoliu semnificativ de operațiuni din surse regenerabile, ce include o capacitate instalată de 600 MW de energie eoliană, 22 MW de energie hidroelectrică, 6 MW stocare în baterii, 1 MW de energie solară și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare.
- La finalizarea acordului, portofoliul de energie din surse regenerabile în exploatare al PPC în România se va dubla, iar capacitatea totală instalată, în exploatare, a Grupului PPC va ajunge la 5,3 GW”, se arată într-un comunicat al companiei.
Grupul PPC are un portofoliu semnificativ de energie solară în Grecia. Această tranzacție va extinde și diversifica operațiunile de energie regenerabilă prin adăugarea de proiecte eoliene la scară largă și hidrocentrale în România.
Finanțarea tranzacției este structurată pentru a fi compatibilă cu politica financiară a Grupului PPC, pentru a rămâne în cadrul plafonului de îndatorare țintă al Grupului. La finalizare, Grupul PPC va adăuga un EBITDA estimat de 100 milioane euro anual.
Tranzacția se va finaliza în trimestrul patru
Georgios Stassis, Chairman și Chief Executive Officer al Grupului PPC, a declarat:
- „Această achiziție reprezintă un nou pas semnificativ pentru strategia generală de creștere a Grupului PPC în Europa de Sud-Est.
- Accelerăm dezvoltarea producerii de energie din surse regenerabile în România prin dublarea portofoliului nostru de surse regenerabile în exploatare, mai ales cu energie eoliană și hidroenergie, diversificându-ne și mai mult mixul de energie regenerabilă, cu active situate în cele mai căutate regiuni din România, cu viteze puternice ale vântului.
- Strategia noastră regională în domeniul energiilor regenerabile vizează generarea de energie pe piețe atractive, cu un portofoliu de tehnologie diversificat.
- Europa de Sud-Est este o piață din ce în ce mai interconectată, cu prețuri convergente la energie și, astfel, valoarea poate fi creată din sinergiile adiacente în tranzacționare, aprovizionare și diversificare a riscurilor”.
Citigroup Global Markets Europe AG și Euroxx Securities SA acționează în calitate de consilieri financiari, iar Clifford Chance în calitate de consilier juridic al Grupului PPC în legătură cu achiziția.
Încheierea achiziției este de așteptat să aibă loc până în al patrulea trimestru al anului 2024 și va fi supusă anumitor condiții preliminare obișnuite pentru acest tip de tranzacție, inclusiv, printre altele, autorizarea din partea autorităților antitrust relevante.
PPC este cea mai mare companie de utilități electrice din sud-estul Europei, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice în Grecia, România şi Macedonia de Nord.
PPC are o capacitate totală instalată de 11,5 GW, constând în instalații termale, hidro și energie regenerabilă cu o producție anuală totală de aproximativ 20 TWh, în timp ce în rețele baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.
Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia și România, deservind 8,8 milioane de clienți în total, oferindu-le aproximativ 33 TWh de energie.
PPC este listată public, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe Piața Principală a Bursei din Atena.