Cum a ridicat Nababul Palatul Cantacuzino, azi Muzeul Enescu. Mărețul monument simbol din București e foarte degradat, iar restaurarea nu se mai termină
Grandoare, măreție și decădere, cuvinte care definesc istoria uneia dintre cele mai spectaculoase și mai valoroase clădiri din București: Palatul Cantacuzino, azi Muzeul George Enescu.
La început de secol XXI, Palatul Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit în epocă Nababul, cel mai bogat om din țară, avea cea mai nouă și mai nemaipomenită reședință de pe Calea Victoriei. Un edificiu monumental, ridicat după modelul palatelor aristocrației pariziene, dar cum n-a văzut Parisul.
Palatul Cantacuzino este una dintre clădirile de patrimoniu cele mai cunoscute, emblemă a Bucureștiului Belle-Epoque. E o clădore clasată monument istoric de valoare națională și universală, care este inclusă, alături de Ateneul Român, în Lista Patrimoniului European.
Monumentala intrare, umbrită de o imensă copertină din metal și sticlă în formă de scoică, realizată în stil Art Nouveau și străjuită de doi lei, impunea eleganța, rafinamentul și luxul La Belle Epoque în București. Arc peste timp, câteva fotografii realizate în ianuarie anul acesta îi surprind pe reprezentanții Ministerului Culturii în fața și în interiorul unei clădiri aflate în profundă suferință. Un Palat prin care bătea vântul, cu elemente decorative prețioase (tavane pictate, candelabre, stucaturi, vitralii, etc) expuse gerului, protejate doar de folii de plastic.
Lucrările de restaurare și consolidare , începute în anul 2021, au fost oprite în ianuarie 2024 de Ministerul Culturii, deși proiectul de refacere și renaștere al imobilului, atribuit prin licitație firmei SC Eldiclau SRL, cu sediul în comuna Carcea, Dolj, era realizat în proporție de doar 25%. Ce s-a întâmplat?
Citește, pe B365.ro, răspunsul Ministerului Culturii, dar și istoria acestei clădiri fabuloase, într-un documentar realizat de jurnalista Antoaneta Dohotariu.