Canada închide ușa imigranților, după decenii în care a fost una dintre cele mai primitoare țări din lume
Cândva considerată una dintre cele mai primitoare țări pentru imigranți și refugiați, Canada lansează o campanie globală de publicitate online prin care avertizează solicitanții de azil că depunerea unei cereri este dificilă, relatează Reuters.
Departamentul pentru imigrație a declarat pentru Reuters că reclamele care vor costa 250.000 de dolari canadieni (aproximativ 178.662 de dolari americani), vor fi difuzate până în luna martie a anului viitor în 11 limbi, printre care spaniolă, urdu, ucraineană, hindi și tamil.
Campania de reclame face parte dintr-o schimbare mai amplă de ton a guvernului condus de Justin Trudeau în privința imigrației și reprezintă o nouă încercare de a reduce numărul cererilor de azil. În 2022 Canada a înregistrat o creștere record a populației datorită unui aflux de imigranți și rezidenți temporari.
Însă migranții au fost acuzați de creșterea prețurilor locuințelor, o explicație pe care unii experți o consideră simplistă. Sondajele arată însă că tot mai mulți canadieni cred că țara primește prea mulți nou-veniți.
Campania publicitară demarată acum pentru descurajarea imigrației, plănuită să dureze 4 luni, are un buget care reprezintă o treime din totalul cheltuielilor pentru reclame similare din ultimii 7 ani.
Campanie pentru descurajarea solicitărilor de azil în Canada
Departamentul canadian pentru imigrație a explicat că rezultatele pentru căutări online precum „cum să ceri azil în Canada” și „refugiat Canada” vor fi însoțite de conținut sponsorizat cu titlul „Sistemul de azil al Canadei – Fapte despre azil”.
„A cere azil în Canada nu este ușor. Există reguli stricte pentru a te califica. Află ce trebuie să știi înainte de a lua o decizie care îți va schimba viața”, spune unul dintre mesajele publicitare.
Canada a fost timp de decenii o destinație primitoare pentru noii veniți însă liderii săi încearcă acum să reducă imigrația și încurajează rezidenții temporari să plece.
„[Departamentul pentru] Imigrație, Refugiați și Cetățenie Canada lucrează pentru a combate dezinformarea despre sistemul de imigrație al Canadei și pentru a evidenția riscurile de a lucra cu reprezentanți neautorizați”, a scris un purtător de cuvânt al departamentului într-un e-mail pentru Reuters.
Agenția de presă comentează că lupta s-ar putea dovedi însă una dificilă. Sistemul de azil al Canadei se confruntă cu un număr restant de 260.000 de dosare, pe fondul creșterii numărului persoanelor strămutate la nivel mondial. Iar guvernul lui Trudeau are un număr limitat de pârghii pentru a-i influența pe cei care depun cereri de azil.
Guvernul canadian speră ca milioane de persoane să plece voluntar din țară
Ministerul canadian al imigrației a sugerat ca soluție pentru numărul mare de dosare nesoluționate accelerarea procesării cererilor care au șanse mici de succes. Guvernul speră totodată ca milioane de oameni să părăsească țara de bunăvoie la expirarea vizelor. În același timp, ministerul imigrației a amenințat cu expulzarea celor care nu respectă termenele limită.
Este o schimbare de paradigmă radicală atât pentru Canada, cât și propriul guvern al lui Trudeau, care a promovat deschiderea față de imigrație timp de ani de zile.
În ianuarie 2017, când Donald Trump a fost învestit pentru primul său mandat de președinte al SUA, Justin Trudeau a scris pe Twitter:
„Celor care fug de persecuție, teroare și război – canadienii vă vor primi, indiferent de credința voastră. Diversitatea este puterea noastră. #BineAțiVenitÎnCanada.”
Schimbare dramatică de poziție a executivului lui Justin Trudeau
Pe 17 noiembrie, aproape opt ani mai târziu, Trudeau a publicat un videoclip promovând politicile guvernului său privind imigrația, condamnând „actorii rău-intenționați” care „exploatează sistemul nostru de imigrație în interes propriu.”
Luna trecută, guvernul liberal, care stă prost în sondaje, a anunțat reducerea imigrației permanente și temporare. Drept urmare, populația Canadei este prognozată să scadă ușor în următorii doi ani.
Jamie Chai Yun Liew, profesoară de drept la Universitatea din Ottawa și expertă în imigrație, a declarat pentru Reuters că noua campanie pentru combaterea dezinformării privind modul de a aplica pentru azil ar putea fi utilă.
„Pe de altă parte, dacă mesajul este: ‘Nu sunteți bineveniți’… pare contrar abordării tradiționale a Canadei,” a declarat ea. „Mesajul lor s-a schimbat”, a subliniat aceasta cu privire la oficialii canadieni.
FOTO articol: © Manjurul Haque | Dreamstime.com.