VIDEO A cincea zi de proteste în Georgia: Mii de oameni protestează / Poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene
Mii de manifestanți pro-UE s-au adunat din nou luni seară în fața Parlamentului din Tbilisi, capitala Georgiei, înainte de a fi dispersați de poliție, în a cincea zi de mobilizări la scară largă, după ce guvernul a anunțat săptămâna trecută că îngheață negocierile de aderare la Uniunea Europeană, relatează AFP.
Partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012 și acuzat de opozanții săi de derapaj autoritar pro-rus, a declanșat aceste proteste, amânând până în 2028 orice negocieri de aderare cu UE – un obiectiv consacrat în Constituția acestei foste republici.
Guvernul refuză orice negocieri cu opoziţia.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și-a exprimat luni îngrijorarea profundă după violențele care au punctat demonstrațiile din ultimele zile, denunțând „folosirea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor.
Luni seara, in fata Parlamentului, epicentrul tensiunilor, manifestantii fluturau steaguri georgiene sau europene, a notat un jurnalist AFP.
La fel ca dumnică, polițiștii au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii. În jurul orei 22.00 (18.00 GMT), i-au împins cu forța pe cei care ocupau piața din fața Parlamentului.
Police continuously deoloys teargas. There were twns of thousands near parliament. Now they are pushed as far as hotel biltmore pic.twitter.com/aSaex2HY8V
— Mariam Nikuradze (@mari_nikuradze) December 2, 2024
Câteva sute de metri mai încolo, pe bulevardul Roustavi, aceștia au folosit și gaze lacrimogene, potrivit unui reporter AFP.
Protestatarii au lansat focuri de artificii spre ofițerii de poliție protejați de scuturi, în timp ce alții au folosit lasere pentru a-i împiedica să vadă.
Un tânăr de 35 de ani acuză poliția că încalcă „legea în fiecare zi”. Este hotărât să protesteze în continuare pentru că, potrivit lui, este „singura soluție”. „Trebuie să fim acolo pentru a protesta împotriva acestei dictaturi care se formează”, a spus Guiorgui.
„Vrem libertate și nu vrem să ajungem în Rusia”, a spus Nika Maghradzé, 21 de ani, care era cu o față parțial mascata.
Câteva mii de manifestanți pro-UE, potrivit presei locale, s-au adunat și în Batumi, al doilea oraș al țării.
Premierul refuză să negocieze cu opoziția
Anterior, premierul georgian, Irakli Kobadidze, a respins orice negocieri cu opoziţia şi a asigurat că guvernul său va depune „eforturi maxime” pentru integrarea ţării sale în Uniunea Europeană, în timp ce el însuşi anunţase săptămâna trecută suspendarea ambiţiilor de aderare.
El a susținut că protestele sunt finanțate „din străinătate”. Orice s-ar întâmpla, „nu va fi nicio revoluție în Georgia”, a avertizat Kobadidze.
Această mișcare are loc în timp ce autoritatea partidului său, Georgian Dream, este contestată de opoziție, care îl acuză că a „furat” alegerile legislative din 26 octombrie.
Autoritățile georgiene iau adesea dpret contraexemplu Ucraina, invadată de trupele rusești de aproape trei ani. Oficialii săi acuză Occidentul că vrea să tragă Georgia într-un război cu Moscova.
În această logică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut o paralelă între situația din Georgia și Maidanul din Ucraina din 2014.
Sute de protestatari arestați, zeci de persoane au fost rănite
De la începutul protestelor, câteva zeci de persoane – demonstranți, jurnaliști și polițiști – au fost răniți, uneori grav, potrivit ambelor tabere, deși numărul exact nu a fost stabilit în mod clar.
În total, 224 de persoane au fost arestate de joi, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat de presă.
Manifestanții au acuzat poliția de violență împotriva lor. Avocații unui ONG, Legal Aid Network, au declarat luni pe Facebook că persoanele arestate au fost „bătute sever” și că unii au fost internați în spital, în special cu nasul sau cu maxilarul rupt.
Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că au sancționat personalități georgiene responsabile, potrivit acestora, pentru încălcarea drepturilor omului în timpul demonstrațiilor.
Tot luni, au început greve de solidaritate în școli, instituții publice și afaceri, potrivit presei naționale.
Georgia a obținut oficial statutul de candidat pentru aderarea la UE în decembrie 2023, dar Bruxelles-ul a înghețat de atunci procesul, acuzând executivul de o serioasă recul democratic.