„Nu poate fi vorba de coincidențe”. Zeci de ONG-uri cer Guvernului să se implice pentru a stopa incendiile din parcul IOR. Anunță proteste în fața sediilor PSD și PNL
Zeci de organizații civice cer autorităților, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu și cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să se implice pentru a stopa incendiile din Parcul IOR din Sectorul 3 al Capitalei. Aceștia atrag atenția că instituțiile de control nu intervin așa cum ar trebui și vor „măsuri care să responsabilizeze Garda de Mediu”.
Scrisoarea deschisă este adresată premierului Marcel Ciolacu (și președinte PSD), președintelui Senatului, Nicolae Ciucă (și președinte PNL), ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, șefei reprezentanței Comisiei Europene în România, Mara Roman, și consilierului de stat din Administrația Prezidențială, Alexandra Bocșe.
Printre organizațiile semnatare se numără Fundația Ecocivica, Asociația Părinți de Ciresari, Asociația Parcul Natural Văcărești, Fridays For Future Romania și Asociația Ecoteca și altele (lista completă, la finalul articolului).
„În zona retrocedată a Parcului IOR, periodic se declanșează incendii. Pe acest teren, încă din anii 1967 a început amenajarea lui ca parc, ca spațiu verde dedicat locuitorilor din cartierele Titan-Balta Albă și tuturor bucureștenilor”, își încep scrisoarea deschisă cele 35 de organizații semnatare.
„În ultimii 3 ani însă, au avut loc deja peste 30 de incendii, afectând o suprafață ce depășește 6 ha de parc. Pe 9 septembrie s-a dat foc în parc de 3 ori, ultimele două focuri fiind declanșate la distanță de 100 de metri de prezența poliției de la secția 12 și a pompierilor”, continuă acestea.
„Nu poate fi vorba de coincidențe”
Organizațiile semnatare spun că frecvența și urmele prin care se observă că s-au turnat substanțe otrăvitoare asupra copacilor indică foarte clar că nu poate fi vorba de coincidențe.
„Dezastrul ecologic de pe teren e voit și servește intenției proprietarilor de a distruge spațiul verde pentru ca ulterior să poată invoca faptul că este un teren viran pe care să se poată construi”, explică semnatarii.
Chiar marți, pe contul de Instagram al mișcării civice „Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure” a fost publicat un videoclip în care se observă cum un bărbat taie un copac din IOR în mijlocul zilei:
„Instituțiile de control nu intervin pentru stoparea dezastrului”
Garda de Mediu și alte instituții de control nu intervin pentru „stoparea dezastrului”, susțin cei care au inițiat scrisoarea deschisă. Instituțiile de control interpretează „greșit, sau voit, prevederile legislației de mediu, și nu credem că este vorba de neștiință”.
„Răspunsurile Gărzii de mediu și ISU arată lipsă de responsabilitate față de arderile petrecute și pericolul pe care acestea le reprezintă pentru vegetația parcului și a locuitorilor ce îl traversează”, se mai arată în textul scrisorii.
Organizațiile semnatare cer luarea unor măsuri care să „responsabilizeze” Garda Națională de Mediu și, dacă este necesar, chiar sancționarea instituției „pentru modul iresponsabil în care a gestionat și protejat spațiul verde din zona retrocedată a parcului IOR”.
În scrisoare se menționează și că bucureștenii suferă acut de poluare și de efectele încălzirii globale.
„Într-un context în care suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor rămâne infim de mică (8mp), mult sub standardele impuse de legea pentru protecția mediului și recomandările OMS de 50 mp/cap de locuitor, (situație care duce la creșterea galopantă a numărului de îmbolnăviri și decese, îmbolnăviri ce pun mari presiuni pe bugetul sănătății), este cât se poate de importantă conservarea spațiilor verzi din care acest teren de 12 ha, binecunoscut pentru biodiversitatea specifică, un spațiu verde vital pentru sănătatea orașului și a locuitorilor săi”, conform semnatarilor.
Posibile proteste în fața sediilor PSD și PNL
Cei care au inițiat scrisoarea atrag atenția că își rezervă dreptul de a protesta săptămânal în fața sediilor partidelor aflate la guvernare, PSD și PNL, dar și în fața Guvernului și a altor instituții care pot stopa acest fenomen.
„Avand în vedere că cele 12 ha de teren reprezintă o zonă de risc atât pentru mediu, cât și pentru locuitorii cartierului vă cerem imperios să veniți cu întreaga forță a statului de drept pentru a opri incendiile si să abilitați instituțiile statului (GNM, APM Bucuresti, consiliul și primăria S3, Poliția Locală și Municipală) responsabile să ia măsuri pentru PREVENIREA lor în baza Legii 307/2006”, se mai arată în textul scrisorii deschise.
Cel mai recent incendiu din Parcul IOR a avut loc în 9 septembrie. Atunci, a fost afectată o suprafață de 20.000 de metri pătrați.
Focul a izbucnit în partea de sud a parcului, la mică distanță de una dintre gurile de metrou ale stației Titan. Jurnaliștii de la B365 relatau că fumul a intrat și în stația de metrou Titan.
Incendiile din Parcul IOR
În zona retrocedată din Parcul IOR în ultimii au avut loc mai multe incendii.
În octombrie 2023, proprietarii celor 12 hectare retrocedate au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde.
De la începutul anului 2022 până la finalul lunii august 2023, pe cele circa 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au avut loc 15 incendii, în care au ars peste 2 hectare din spațiul verde, potrivit datelor transmise în octombrie 2023 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov, la solicitarea HotNews.ro.
La 11 din cele 15 incendii, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară, două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat, iar la restul de la foc făcut pe spațiul verde, care a scăpat de sub control, se arată în răspunsul transmis de pompieri la solicitarea HotNews.ro. Reamintim că cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005, iar în 2022 proprietarii sau chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.
Lista organizațiilor care au semnat scrisoarea deschisă:
- Mișcarea civică Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure
- Centrul Roman de Politici Europene
- Fundația Ecocivica
- Acțiunea Comunitară Tineretului
- Asociația Preocupați de Viitor
- GIC “Pentru locuri de joacă si spații verzi in Grozavesti”
- Asociația Părinți de Ciresari
- Asociația Mission 4 Life
- Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea
- Asociația HaicuBicla
- ViitorPlus- asociația pentru dezvoltare durabilă
- Grupul de Initiativa Civica Spatii Verzi Sanatoase
- Asociația Parcul Natural Văcărești
- Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică
- Fundația Comunitară București
- Asociația Grow Up România
- Asociația ClimatoSfera
- Asociația Ecoteca
- Asociația Inițiativa Favorit
- Floreasca Civică
- Initiativa Civica Bucureștii Noi
- Gic Icoanei Ioanid
- Viitor Plus
- Grupul de Initiativa Civica Lacul Tei
- Grupul de Initiativa Civica Cismigiu
- Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor
- Grupul de Inițiativă Civică Parcul Kiseleff
- Asociatia A.R.T. Fusion
- Grupul de Inițiativă Civică IOR- Titan
- Asociatia Intre Vecini
- Asociatia Culturalis
- Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
- Inițiativa civică Vrem schimbare
- Grupul de Inițiativă Spații Verzi Sănătoase
- Fridays For Future Romania