Sari direct la conținut

HARTĂ Debitul Dunării se va dubla, la intrarea în țară, dar autoritățile spun că nu există pericol de inundații

HARTĂ Debitul Dunării se va dubla, la intrarea în țară, dar autoritățile spun că nu există pericol de inundații
Dunărea, în dreptul orașului Galați. Foto: Shutterstock

Autoritățile din Ungaria se așteaptă la niveluri record ale Dunării până la finalul săptămânii, iar Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru românii care merg în această țară. În România, unde inundațiile au făcut ravagii în special în Galați și Vaslui, debitul la intrarea Dunării în ţară (secţiunea Baziaş) se va dubla, însă autoritățile spun că „nu va exista o situație de negestionat”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, susține că nu există „niciun risc”.

Ministrul Mediului: „Nu va fi o situație de negestionat”

„Nu există niciun risc în legatură cu Dunărea. Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situatie de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine”, a declarat miercuri, la guvern, ministrul Mediului, întrebat de jurnaliști ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.

Debitul Dunării la intrarea în țară se va dubla

Conform Institutului Național de Hidrologie, începând de miercuri și până pe 24 septembrie, debitul la intrarea Dunării în ţară (secţiunea Baziaş) va crește de la 3.400 mc/s până la 8.000 mc/s.

„Această prognoză se realizeaza pe o durată de șapte zile, se actualizează în fiecare zi de către Institutul Național de Hidrologie. Datele hidrologice sunt colectate pe sectorul românesc al Dunării. Colegii noștri de la Institut fac schimb de date cu țările din bazinul Dunării și urmăresc evoluția nivelului Dunării și a afluenților acesteia, Drava, Sava, Morava și Tisza”, a explicat pentru HotNews.ro Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române.

Potrivit acesteia, pentru astfel de debite prognozate lucrările de apărare pe sectorul Dunării, din aval de stația hidrometrică Gruia, „pot asigura tranzitarea în siguranță a apelor”.

„Comparativ cu anul 2006, când au fost inundații, debitul maxim al Dunării la intrarea în tară era peste 15.000 mc/s, de două ori mai mare față de 24 septembrie. Dunărea poate să tranziteze în siguranță debite de până la 13.500 mc/s”, a explicat Agiu.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a avertizat miercuri românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în contextul inundaţiilor recente, se preconizează aplicarea de către autorităţile maghiare a unor restricţii de circulaţie, în perioada imediat următoare.

Potrivit MAE, limitările vor viza inclusiv capitala Budapesta, în special pe căile de acces rutiere şi pietonale adiacente albiei Dunării. „Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului apelor Dunării în zilele următoare”, a transmis MAE.

INTERVIURILE HotNews.ro