Sari direct la conținut

O femeie susține că a făcut avort la nouă luni. În această țară, nu există nicio lege care să interzică acest lucru

HotNews.ro
O femeie susține că a făcut avort la nouă luni. În această țară, nu există nicio lege care să interzică acest lucru

O vloggeriță sud-coreeană care a susținut că și-a întrerupt sarcina la 36 de săptămâni este investigată pentru crimă într-un caz care a stârnit groază în Coreea de Sud și a ridicat întrebări urgente cu privire la motivul pentru care țara nu are legi privind avortul, scrie CNN.

Poliția națională din Seul a început să investigheze femeia în luna iulie, la cererea guvernului sud-coreean, după ce aceasta a postat un videoclip pe YouTube în care se pretindea că își documentează experiența avortului, a declarat poliția pentru CNN.

Avorturile după 24 de săptămâni sunt interzise în multe jurisdicții sau rezervate unor cazuri foarte excepționale, cum ar fi anomaliile fetale sau atunci când sănătatea mamei este în pericol.

Dar în Coreea de Sud, nu există legi care să reglementeze când, unde și cum pot avea loc avorturile – și nu există de aproape patru ani.

Este un vid politic care, potrivit experților, nu numai că deschide calea unor potențiale malpraxis-uri, dar împiedică și accesul la avorturi sigure, femeile și medicii fiind nevoiți să navigheze într-o stare de incertitudine juridică, scrie sursa citată.

Într-o declarație comună, o coaliție formată din 11 organizații de femei și ONG-uri sud-coreene a criticat guvernul pentru că urmărește femeile care întrerup sarcina în loc să îmbunătățească accesul la serviciile de avort.

„Aceasta nu este altceva decât o încercare patetică și serioasă de a eluda responsabilitatea și de a transfera vina”, se arată în declarație.

O lacună juridică

Timp de peste șase decenii, efectuarea unui avort în Coreea de Sud a fost o infracțiune pedepsită cu până la doi ani de închisoare, cu excepții limitate pentru viol, incest și pericol pentru sănătatea mamei sau a copilului.

Femeile însărcinate care alegeau să întrerupă sarcina puteau fi, de asemenea, încarcerate pentru o perioadă de până la un an.

Cu toate acestea, în 2019, Curtea Constituțională a Coreei de Sud a anulat această interdicție, acordând Adunării Naționale până la sfârșitul anului 2020 pentru a adopta noi legi privind avortul, care, conform recomandărilor Curții, ar trebui să includă o limită de 22 de săptămâni.

Atunci când legislativul nu a respectat acest termen, dispozițiile penale privind avortul au expirat, legalizând în mod efectiv avortul în orice stadiu al sarcinii.

INTERVIURILE HotNews.ro