Scenariile care ne așteaptă în economia României pe minus. „E mai bine să o menții la un minim, decât să o pierzi și apoi să te lupți s-o recâștigi”
- Panorama.ro
Deficitul bugetar în creștere rămâne principala sursă de îngrijorare pentru investitori. Pentru reducerea acestuia, Guvernul ar putea lua, după alegeri, măsuri nepopulare care pot merge de la înghețarea pensiilor și salariilor, din 2025, până la un mix de taxe și impozite, atrage atenția economistul-șef al ING Bank România, Valentin Tătaru.
Guvernul negociază, de altfel, la Bruxelles, o amânare a termenului până la care trebuie să depună planul de revenire în ținta de deficit de 3% din PIB, scrie CursDeGuvernare. Noul termen cerut de autoritățile de la București pentru a prezenta care sunt măsurile pe care ar vrea să le ia pentru revenirea la ținta de deficit agreată cu Bruxelles-ul este ianuarie 2025. Adică după ce toate rundele de alegeri se vor fi încheiat, în România.
În prag de alegeri, politicienii tind să bage mâna mai adânc în buzunar și amâne reformele nepopulare pentru perioada postelectorală. Recenta majorare a pensiilor urcă deficitul bugetar spre 7% din PIB, care rămâne în continuare principala îngrijorare a investitorilor interni și externi.