Sari direct la conținut

Cancerul provocat de expunerea la azbest încă face victime. Țara UE cu cele mai multe cazuri

HotNews.ro
Cancerul provocat de expunerea la azbest încă face victime. Țara UE cu cele mai multe cazuri
Plăci de azbest Foto: Panthermedia / Profimedia

Italia înregistrează cel mai mare număr de decese la nivelul Uniunii Europene din cauza mezoteliomului, un tip de cancer legat de expunerea la azbest, potrivit unor date corespunzătoare anului 2021 şi care au fost publicate joi de Eurostat, informează agenţia de presă ANSA, preluată de Agerpres.

În 2021, Uniunea Europeană a înregistrat 2.380 de decese care puteau fi prevenite din cauza mezoteliomului, un cancer care se dezvoltă în stratul subţire de ţesut care înveleşte multe dintre organele interne, denumit mezoteliu.

Simptomele acestei afecţiuni se dezvoltă gradual, pe o perioadă mare de timp. De obicei, apar abia după câteva decenii de la expunerea la azbest.

Numărul deceselor a scăzut constant din 2013, când s-au înregistrat 3.341 (o scădere cu 961 de decese).

La nivel naţional, Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza mezoteliomului (518), urmată de Germania (400) şi Franţa (329). Cele mai puţine s-au înregistrat în Cipru şi Estonia (câte două decese). În ultimii ani, în Italia, au avut loc mai multe procese legate de decesul unor muncitori din cauza expunerii la azbest.

Azbestul constituie un grup de șase minerale fibroase care apar în mod natural. Datorită rezistenței lor la căldură și reacții chimice, azbestul a fost folosit în trecut ca un material obișnuit în construcții și poate fi regăsit în mai multe produse printre care plăcile pentru acoperișuri și sistemele de aprovizionare cu apă.

Însă expunerea la azbest poate provoca o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer pulmonar, al laringelui, ovarelor și mezoteliom.

Pericolul vine nu doar din inhalarea fibrelor ci și din ingerarea apei care conține asemenea fibre, ducând la un risc mai ridicat de a dezvolta cancere gastrice sau colorectale. Datorită riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate azbestul a fost interzis la nivelul UE în 2005.

INTERVIURILE HotNews.ro