Sari direct la conținut

A construit o casă din baloți de paie în 7 luni, cu muncă zilnică de dimineața până noaptea târziu

HotNews.ro
A construit o casă din baloți de paie în 7 luni, cu muncă zilnică de dimineața până noaptea târziu

Un tânăr din Harghita și-a construit singur o casă din baloți de paie, pe un teren moștenit de la părinți. Construcția, care a fost gata într-un an și jumătate, are o suprafață de 170 metri pătrați, fundație solidă de beton și pereți cu o grosime de 140 centimetri. Și mobilierul din casă este făcut de proprietar din lemn vechi, găsit în diverse locuri. 

Koszta Ignacz se gândise inițial să construiască o casă din bușteni de lemn. Își dorea o locuință care să asigure un mediu sănătos pentru familia sa și care să fie eficientă din punct de vedere energetic. Cercetând însă mai mult subiectul a ajuns la concluzia că soluția mai potrivită ar fi o casă din baloți de paie.

Doi ani de zile a citit tot ce se putea citi în domeniu. S-a înscris și la un curs, pentru a deprinde tehnica de construcție, apoi a început să schițeze singur planul casei, gândind în detaliu fiecare încăpere, fiecare fereastră și felul în care comunică spațiile din interior. Uterior, a luat legătura cu un arhitect care l-a ajutat cu obținerea autorizațiilor, iar în 2016 s-a apucat de treabă. La sfârșitul lui 2017, el și familia lui erau deja instalați în noua locuință.

Casa a fost construită într-un an și jumătate.

Casa a fost construită cu sprijinul apropiaților

Casa se află în comuna Brădești din județul Harghita. Are o suprafață 170 metri pătrați și este compartimentată în living cu bucătărie, trei camere, două băi, cămară, dressing și un spațiu dedicat pentru spălarea și uscarea hainelor. Este o locuință pe un singur nivel, cu garaj dublu și fundație solidă de beton, bine izolată. Pereții au structură de lemn și sunt umpluți cu baloți de paie, având o grosime de un metru și 40 centimetri.

„În general, oamenii sunt destul de reticenți când nu urmezi calea standard. Mai ales când e vorba de construcții din baloți de paie, sunt câteva prejudecăți care apar frecvent: ideea că o să fii invadat de rozătoare și că există risc mare de incendiu”, spune Koszta. „Din punctul meu de vedere, sunt niște griji nefondate. Noi locuim aici de șapte ani și nu am întâmpinat nici o problemă”.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de home&living www.lovedeco.ro

INTERVIURILE HotNews.ro