Sari direct la conținut

Virusul gripei aviare, depistat la zeci de tigri și lei ce au murit în Vietnam

HotNews.ro
Virusul gripei aviare, depistat la zeci de tigri și lei ce au murit în Vietnam
Tigri ținuți în captivitate, FOTO: Stephen Shaver / UPI / Profimedia Images

Zeci de tigri și lei ținuți în captivitate au murit luna trecută în sudul Vietnamului, testele arătând că aceștia au fost infectați cu gripa aviară, a anunțat joi ministerul sănătății din țara asiatică, potrivit Reuters.

Două mostre luate de la tigri care au murit la Mango Garden Resort, un complex turistic din regiunea Dong Nai, au fost testate pozitiv pentru tulpina H5N1 a gripei aviare, a precizat ministerul vietnamez al sănătății.

În jur de 20 de tigri au murit de la începutul lunii trecute la complexul care ține animale pentru vizitatorii săi.

Autoritățile veterinare din provincia învecinată Long An, au anunțat la rândul lor că 27 de tigri și trei lei au murit din cauza gripei aviare la My Quynh Safari, un alt complex turistic care găzduiește o serie de animale sălbatice.

Aceste decese au fost înregistrate între 6 și 18 septembrie.

Phan Van Phuc, un oficial de la centrul regional pentru controlul bolilor din Dong Nai, a declarat că tigrii de la Mango Garden Resort au fost hrăniți cu carne de pui înainte să moară.

„Este probabil ca tigrii să fi fost infectați de pui bolnavi, iar autoritățile încearcă să găsească sursa puilor pentru a stabili cauza” exactă, a declarat Phan într-un comunicat publicat de ministerul agriculturii.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează pe site-ul său împotriva consumului de carne sau ouă crude sau care nu au fost gătite suficient, dacă acestea provin din zone în care există focare de gripă aviară.

Răspândirea în ultimii câțiva ani a gripei aviare înalt patogene la mamifere și alte animale, printre care vaci, câini, pisici și chiar delfini sau pinguini a născut îngrijorări că virusul ar putea suferi mutații care să facă posibilă transmiterea facilă de la om la om.

Cercetătorii au identificat până în prezent un număr extrem de mic de cazuri de transmitere a gripei aviare de la o persoană la alta.

Focarele de boli ce sunt provocate de virusuri ce se transmit doar de la animal la om sunt mult mai ușor de ținut sub control și gestionat de către autorități și nu necesită în general măsuri de carantinare, cum au fost cele din timpul pandemiei de COVID-19.

INTERVIURILE HotNews.ro