Sari direct la conținut

Samsung a scăpat cu o amendă simbolică după ce muncitori ai săi au fost expuși la radiații la o fabrică din Coreea de Sud

HotNews.ro
Fabrica Samsung de semiconductoare din Giheung, Foto: ImageClick / Zuma Press / Profimedia Images
Fabrica Samsung de semiconductoare din Giheung, Foto: ImageClick / Zuma Press / Profimedia Images

Coreea de Sud a finalizat ancheta privind incidentul în urma căruia doi angajați ai Samsung au fost expuși la radiații X și au decis să amendeze compania cu o sumă pe care site-ul tech The Register o descrie drept simbolică.

​Autorităţile sud-coreene au anunțat la sfârșitul lunii mai că investighează Samsung după ce au evaluat că doi lucrători de la una dintre fabricile gigantului tehnologic au fost expuşi la radiaţii.

Comisia pentru Securitate şi Securitate Nucleară din Coreea de Sud declara la momentul respectiv că doi pacienți spitalizați prezintă simptome „anormale” de expunere la radiaţii în degetele lor.

Samsung a confirmat atunci că doi angajaţi de la unitatea de producţie de semiconductoare a companiei din Giheung, un district din apropierea capitalei Seul, „s-au confruntat cu expuneri accidentale la raze X pe mâini”.

Comisia Națională pentru Siguranță și Securitate Nucleară (NSSC) de la Seul a anunțat acum concluziile sale în urma investigației, descoperind că incidentul a avut loc în timpul întreținerii unui dispozitiv care utilizează fluorescența de raze X pentru a măsura grosimea substanțelor chimice aplicate pe plăcuțele semiconductoarelor.

Drept urmare, Samsung a fost amendată cu 10,5 milioane de woni (mai puțin de 8.000 de dolari) pentru două încălcări ale Legii privind siguranța energiei atomice din Coreea de Sud.

Cei doi angajați Samsung au fost expuși la radiații din cauza unei defecțiuni la un dispozitiv de siguranță

Conform raportului care prezintă concluziile investigației, problema a fost cauzată de o defecțiune la un dispozitiv de blocare de siguranță. Dispozitivul de blocare, care trebuia să întrerupă alimentarea tubului cu raze X atunci când un panou de siguranță era îndepărtat, fusese conectat greșit. Din această cauză, alimentarea tubului continua și după îndepărtarea panoului de siguranță.

Ca urmare, doi muncitori care au lucrat în preajma aparatului au primit într-o singură expunere o doză de raze X care, deși departe de a fi letală, a depășit limitele anuale naționale prevăzute de legislația sud-coreeană.

Potrivit raportului NSSC, unul dintre angajați a primit o doză efectivă de radiații pentru întregul corp de 15 millisievert (mSv) și o doză echivalentă pentru piele de 94 Sievert; celălalt a fost expus la 130 mSv pentru întregul corp și a primit o doză echivalentă pentru piele de 28 Sv. Limita pentru expunerea întregului corp în Coreea de Sud este de 50 mSv pe an, iar pentru piele este de 0,5 Sv anual.

O persoană obișnuită este expusă din surse naturale la aproximativ 3 mSv de radiație de fond pentru întregul corp pe an. O radiografie toracică are de regulă o expunere de aproximativ 0,1 mSv. O scanare CT este de aproximativ 7 mSv. Astfel, muncitorii de la fabrica Samsung din Giheung au primit echivalentul a aproximativ 150, respectiv 1.300 de radiografii toracice.

În funcție de durata expunerii și rapiditatea cu care persoanele primesc îngrijiri, radiațiile pot provoca îmbolnăviri de la 1 Sv în sus și de la 10 Sv pot deveni letale. Autoritățile sud-coreene a precizat că ambii muncitori ai Samsung sunt în viață și sunt încă monitorizați după incident.

Autoritățile sud-coreene nu au reușit să identifice cauza defecțiunii

Investigatorii de la NSSC au petrecut ultimele luni intervievând angajații fabricii din Giheung, însă se pare că nimeni nu a avut o explicație pentru cablajul defectuos.

Interviurile cu zeci de muncitori de întreținere au arătat că niciunul dintre aceștia nu era conștient sau nu a recunoscut implicarea în „lucrări anormale” care ar fi putut cauza defecțiunea.

Alți tehnicieni care au lucrat la aparat au declarat că nu au modificat niciodată cablajul dispozitivului de blocare. Înregistrările CCTV de la fabrică nu i-au ajutat pe investigatori să elucideze misterul.

Amendă simbolică pentru Samsung

Deși cauza exactă a defecțiunii de cablaj nu a fost identificată, NSSC a concluzionat că Samsung a încălcat Legea privind siguranța energiei atomice, dar i-a aplicat amenzi mai degrabă simbolice.

Samsung a fost acuzată de nerespectarea standardelor tehnice pentru manipularea dispozitivelor generatoare de radiații, ceea ce a dus la o amendă de 4,5 milioane de woni (aproximativ 3.400 de dolari), și de nerespectarea măsurilor de prevenire a riscurilor de radiații, neregulă pentru care a fost amendată cu 6 milioane de woni (4.500 de dolari).

Profitul operațional al Samsung a fost de 10,44 trilioane de woni (7,82 miliarde de dolari), cu venituri consolidate de 74,07 trilioane de woni (55,09 miliarde de dolari) pentru al doilea trimestru din 2024.

Cifrele sunt raportate la cursul de schimb de astăzi, nu cel din momentul publicării rezultatelor financiare pe trimestrul doi.

INTERVIURILE HotNews.ro